Zo klinken de financiële markten als muziekstuk

De Duitse componist Thomas Seher heeft de koersen van de Duitse beursindex DAX, de olieprijs en de euro ten opzichte van het Britse pond nauwkeurig omgezet in muziek.

Foto Reuters / Brendan McDermid

Het hoeft niet als een kakofonie te klinken als de financiële markten in paniek zijn, de beurzen kelderen en de politiek in een diepe crisis belandt – zoals deze week na de uitslag van het Britse Brexit-referendum. Het kan ook een intrigerend muziekstuk opleveren.

Serene klanken, heldere noten, nu eens met lange harmonische lijnen, dan weer met onverwachte toonsprongen: zo klinken de financiële markten in de muzikale vertaling van de Duits componist Thomas Seher.

Seher heeft de koersen van de Duitse beursindex DAX, de olieprijs en de euro ten opzichte van het Britse pond nauwkeurig omgezet in muziek. Iedere koerswijziging heeft zijn eigen toon, de computer rekent de koersen om in klanken. Finanzmusik! De strijkers vertolken de DAX, de houtblazers de euro/pond-koers en de koperblazers de olieprijs. Het zijn geen echte instrumenten, maar digitale versies ervan.

Hoe de financiële markten klonken op 24 juni, de dag dat de uitslag van het Britse referendum bekend werd, is te horen op Youtube in ‘Brexit Requiem’ – een kort fragment uit het 50 minuten durende ‘Börsenorchestrion’.

Deze complete klankinstallatie werd afgelopen weekeinde compleet met visuele elementen gepresenteerd op een podium op het kunstfestival ‘48 Stunden Neukölln’ in Berlijn.

De term orchestrion dateert uit de negentiende eeuw: een mechanisch muziekinstrument, bestaand een orgel, slagwerk en andere instrumenten dat moest klinken als een heel orkest. Het draaiorgel is er een voorbeeld van. Seher heeft voor zijn ‘beurzenorchestrion’ samengewerkt met een financieel deskundige, een technicus en een ontwerper van het toneelbeeld. De makers hopen nog eens, vertelt visueel ontwerper Jörn Barkemeyer, om met echte musici te werken, die live van bladmuziek kunnen spelen wat de computer in real time produceert op basis de actuele bewegingen op de financiële markten. “Het op-en-neer laten horen van de machinerie van het kapitalisme.”