Ontsnappingstunnel van Joden alsnog ontdekt

Het kostte 76 dagen, maar toen had een groep van 80 Joden in een nazikamp in Litouwen een ontsnappingstunnel gegraven. Met lepels en blote handen hadden ze een 30 meter lange tunnel gemaakt vanuit de kuil waarin zij vast werden gehouden. Zo wisten 12 mensen een zekere dood te ontlopen. Die tunnel is nu, ruim 70 jaar later, gevonden door een team archeologen. Het Amerikaanse programma PBS Nova maakte een documentaire over de ontsnapping.

De Joden werden vastgehouden in Paneriai, bij de Litouwse hoofdstad Vilnius. In Paneriai zijn tussen 1941 en 1944 zo’n 100.000 mensen, onder wie 70.000 Joden, door Litouwse collaborateurs vermoord en in massagraven gedumpt.

Toen duidelijk werd dat het Russische leger eraan kwam, wilden de nazi’s het bewijs vernietigen. Ze dwongen 80 Joden lichamen op te graven en te verbranden. De groep werd het Lijkencommando genoemd. De gevangenen vreesden dat zij zelf ook vermoord zouden worden. Daarom groeven zij een tunnel en waagden op 15 april 1944 een ontsnappingspoging. Achtervolgd door bewakers met geweren en honden wisten 12 gevangenen weg te komen. Een poging in 2004 om de tunnel te vinden mislukte. Op basis van de verklaringen van ontsnapte gevangenen lukte het nu wel met radarapparatuur. (NRC)