VS geven openheid over burgerslachtoffers van drones

Volgens de VS vielen er buiten Afghanistan en Irak maximaal 116 burgerslachtoffers, een lager getal dan mensenrechtenorganisaties geven.

Een drone van het Amerikaanse leger.
Een drone van het Amerikaanse leger. Foto Josh Smith/Reuters

De Verenigde Staten hebben voor het eerst sinds Obama president is officieel openheid gegeven over het aantal dodelijke slachtoffers van drone-aanvallen. Buiten de oorlogsgebieden Afghanistan en Irak kwamen er volgens de Amerikanen tussen de 64 en 116 burgers om, schrijft Reuters.

De cijfers van de Amerikanen staan haaks op schattingen van mensenrechtenorganisaties. Die getallen lopen uiteen van minimaal tweehonderd tot meer dan elfhonderd burgerslachtoffers. De slachtoffers waarover er nu openheid is gegeven, vielen te betreuren bij 473 drone-aanvallen in Pakistan, Jemen en verschillende locaties in Afrika, allemaal landen waar Amerika niet mee in oorlog is.

Al vierduizend doden

Uit documenten die in oktober vorig jaar naar buiten lekten bleek dat tussen januari 2012 en februari 2013 meer dan tweehonderd mensen werden gedood door Amerikaanse drones, van wie er 35 daadwerkelijk doelwit van de aanvallen waren. Vijf maanden lang was 90 procent van de doden niet het beoogde doelwit. De Amerikanen zeggen dat het medestrijders gaat, maar dat is moeilijk te controleren. Het aantal omgebrachte strijders zou volgens de overheid tussen de 2.372 en 2.581 liggen, schrijft AP.

Lees meer over de gelekte documenten over de drone-oorlog: Geheime documenten drone-oorlog VS gelekt

Volgens schattingen van onder meer de Council on Foreign Relations zijn er sinds Obama president is meer dan vierduizend mensen door drones om het leven gekomen. Ook voordat Obama werd verkozen voerde Amerika drone-aanvallen uit, maar de methode om met onbemande vliegtuigjes bommen af te schieten zijn onder de laatste Amerikaanse president een speerpunt van zijn antiterrorismebeleid geworden.

Jaarlijkse meldplicht

De staatshoofd kondigde vandaag aan dat hij een presidentieel bevel heeft ondertekend waarin het aantal slachtoffers van drones jaarlijks moet worden gemeld. Ook moeten burgerslachtoffers zo veel mogelijk worden beperkt, en wordt de bescherming van burgers een integraal onderdeel van de Amerikaanse strategie bij het plannen van militaire missies, zo staat volgens AP in het bevel te lezen. De nieuwe Amerikaanse president hoeft zich echter niet aan dit bevel te houden.

Sinds Obama het gebruik van drones heeft opgevoerd krijgt hij veel kritiek. De aanvallen zouden onnauwkeurig zijn en verdachten zouden onder vorm van proces worden uitgeschakeld, ook in landen waarmee Amerika niet in oorlog is. Daarnaast zou de Amerikaanse president geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen, waardoor controle en discipline onmogelijk is.