Kritische oppositie toch achter begroting Justitie

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de aangepaste Justitiebegroting voor dit jaar. Ondanks dreigementen gingen D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP akkoord. SP en PVV stemden tegen. Tot woensdag dreigde de oppositie – die in de Eerste Kamer een meerderheid heeft – het kabinetsvoorstel te blokkeren, omdat het ministerie van Veiligheid en Justitie er te weinig geld bij zou krijgen. De oppositie wilde 184 miljoen extra voor politie, Openbaar Ministerie, het Nederlands Forensisch Instituut en de rechtspraak. In het kabinetsplan krijgt alleen de politie er 49 miljoen euro bij. De meeste partijen gingen toch akkoord omdat een tegenstem ook de al eerder beloofde extra 250 miljoen voor Justitie plus geld voor asielopvang zou blokkeren. „En dat is niet wat wij willen”, zei Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) in een stemverklaring. Woensdag dreigde ze nog met een tegenstem in de senaat. Ze noemde het oppositievoorstel een „handreiking nog voor de Eerste Kamer aan zet is”. (NRC)