Eerste dodelijk ongeval in zelfrijdende auto

De Amerikaanse overheid onderzoekt een dodelijk ongeval met een auto van het merk Tesla Begin mei verongelukte een 40-jarige automobilist in Florida nadat zijn Tesla – die op dat moment bestuurd werd door de automatische piloot in het voertuig – zich in de zijkant van een passerende vrachtwagen boorde. Het zou het eerste dodelijke ongeluk zijn waarbij een zelfrijdende auto betrokken is.

Tesla had vorig jaar de primeur: de Model S was de eerste auto die automatisch kon remmen en sturen op de openbare weg. De zogeheten Autopilot-functie bevindt zich nog in de testfase, maar is ook in Nederland goedgekeurd – mits de bestuurder zelf de boel in de gaten houdt en kan ingrijpen.

Volgens de fabrikant gebeurde het ongeluk toen een vrachtwagen de snelweg overstak. „Zowel de bestuurder als de automatische piloot zagen de witte aanhanger van vrachtwagen niet goed tegen een fel verlichte lucht, waardoor er niet werd geremd”, meldt het bedrijf in een verklaring op zijn website.

De bestuurder van de Tesla kwam om het leven, de vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd. Het slachtoffer was een Tesla-fan die veel experimenteerde met de Autopilot-functie. Hij publiceerde onlangs nog een filmpje waarin de boordcomputer een ongeluk voorkwam door een snelle ingreep.

Zelfrijdende auto’s, zoals Tesla ze verkoopt, zouden het aantal verkeersongelukken terug moeten brengen. De computer kan echter niet alle ongelukken voorkomen, zeker niet als plotseling de weg geblokkeerd wordt.

Het ongeval is een tegenslag voor Tesla. In een reactie stelt Tesla, dat de zelfrijdende auto statistisch gezien nog altijd een succes is: „Dit is het eerste dodelijke slachtoffer, nadat auto’s met de Autopilot-functie samen 130 miljoen mijl hebben afgelegd. Gemiddeld is er in de VS één dodelijk ongeluk op elke 94 miljoen mijl.” (NRC)