Genderneutrale toiletten in Utrecht

De gemeente Utrecht schrapt het verschil tussen mannen- en vrouwentoiletten en krijgt genderneutrale toiletten.

Een motie die hiertoe opriep, van D66-gemeenteraadslid Annemarije Podt, is donderdag in de raadsvergadering overgenomen door het college van burgemeester en wethouders.

Op het stadhuis van de stad Utrecht worden de bordjes weggehaald, later komen er ook genderneutrale toiletten in andere gebouwen van de gemeente. D66 noemt het stadhuis „een mooie én symbolische plaats om te beginnen met toiletten voor iedereen”.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland schrijven in een brief dat er in Utrecht tussen de 1.350 en 13.000 transgenders wonen. Het gaat om mensen die zich niet eenduidig vrouw of man voelen en mensen die zich wel man of vrouw voelen, maar (nog) geen lichaam hebben dat daar bij past. Zij staan keer op keer voor een dilemma wanneer ze naar het toilet gaan. „Hoe triviaal de dienst van een toegankelijk toilet misschien lijkt, op dat moment biedt de gemeente een burger iets niet wat het andere burgers wel biedt: de mogelijkheid om naar het toilet te gaan of zich veilig te voelen in een publieke ruimte”, aldus de twee belangenorganisaties.

Transgenders zouden zich vaak onveilig voelen en commentaar krijgen, schrijven de organisaties verder in de brief. Daarom zouden ze een toiletbezoek in openbare ruimtes uit de weg gaan.

De toiletten op de universiteiten van Amsterdam en Leiden zijn sinds kort genderneutraal, evenals het Amsterdam Museum. Voor zover bekend is Utrecht de eerste Nederlandse gemeente waar de toiletten genderneutraal worden.

In de VS hebben debatten over genderneutrale toiletten geleid tot grote politieke controverse.