Russische roeier betrapt op doping

Sergej Fedorovtsev is onderdeel van de Russiche dubbelvier. Zijn hele boot is uitgesloten van de Olympische Spelen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. ANP / Koen van Weel

Nadat de Russische roeier Sergej Fedorovtsev in mei tijdens een controle positief heeft getest op doping, is zijn boot uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. Dat meldt de internationale roeibond FISA in een verklaring op de website.

De 36-jarige roeier is onderdeel van de Russiche dubbelvier. Bij de Olympische Spelen in Athene in 2004 pakte zijn boot olympisch goud.

Fedorovtsev testte tijdens een bekertoernooi in Zwitserland positief op het middel trimetazidine, meldt de FISA. Nieuw-Zeeland greep tijdens de kwalificaties net naast een ticket naar Rio en mag alsnog.

Steeds meer Russen uitgesloten

Steeds meer Russische sporters worden uitgesloten van de Olympische Spelen om vermeend dopinggebruik. Zo zullen de atleten van de Russische atletiekbond ontbreken op de Olympische Spelen. Alleen ‘schone atleten’ uit Rusland krijgen een kans om als ‘neutrale’ sporters mee te doen aan internationale wedstrijden. Zij moeten lang genoeg buiten Rusland hebben getraind en zijn getest.

Persbureau Reuters meldt dat zwembond FINA ook dopinggebruik onder Russiche zwemmers onderzoekt. De deelname van de Russische gewichtheffers is ook niet zeker, nadat uit hertesten bleek dat gewichtheffers in 2008 en 2012 doping hadden gebruikt. Het Internationaal Olympisch Comité gaat zich nog uitspreken over een eventuele collectieve straf.