Met slijterijketen Mitra gaat alweer een winkelketen failliet

De rechtbank heeft slijterijketen Mitra donderdag failliet verklaard. Het gaat om het hoofdkantoor, en de 24 winkels die direct onder dat hoofdkantoor vallen. Verreweg de meeste Mitra’s zijn franchise-ondernemingen. Die winkels blijven voorlopig open en krijgen ook gewoon geleverd, zo lieten franchisenemers donderdag weten.

Mitra was met ruim 150 filialen een van de grootste slijterijketens van Nederland. Een precieze oorzaak van de betalingsproblemen kon de curator in dit stadium nog niet geven. Wel is duidelijk dat de 24 overgebleven winkels verliesgevend waren.

De 144 medewerkers die werkzaam zijn op het hoofdkantoor in Doesburg, de distributiecentra en de eigen vestigingen van Mitra hebben volgens de curator voor hun baan te vrezen. De winkels zijn sinds woensdag gesloten.

Bezoekers van de website kregen de melding dat de pagina „even offline” is. Dat is om eventuele klanten te beschermen, aldus de curator: „Ik wil niet dat een consument op de website bestelt en dan later tot de conclusie komt dat hij zijn bestelling niet krijgt door het faillissement.”

Er zijn belangstellenden voor een overname van de franchiseformule en de merknaam. De curator gaat vanaf vrijdag met de gegadigden in gesprek. „Het is van belang te onderstrepen dat de franchisenemers part noch deel hebben aan dit faillissement”, aldus de curator in een verklaring.

Branchevereniging VDN, waar zowel het moederbedrijf van Mitra als de vereniging van de franchisenemers bij aangesloten is, denkt dat de problemen bij de keten passen in de bredere malaise in de retailsector. De laatste maanden zijn meerdere grote winkelketens, zoals V&D en Scheer en Foppen, in de problemen geraakt. Zaken als accijnzen en vergunningen maken slijterijen volgens een woordvoerder een extra ingewikkelde branche.