Rechter grijpt in bij belangenclub die Staatsloterij op knieën kreeg

Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet zou zichzelf opdrachten en hypotheek met geld van deelnemers hebben gegeven.

Foto Hollandse Hoogte

Met claimstichting Loterijverlies kreeg hij de Staatsloterij bij de Hoge Raad veroordeeld wegens jarenlange misleiding van deelnemers. Nu krijgt Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet het zélf onder uit de zak van de rechter.

Donderdag schorste de rechtbank Noord-Holland (de vennootschap van) Roet voor vier maanden als bestuurder van Loterijverlies. Gedurende die periode zal een onafhankelijke bestuurder zijn taken overnemen en onderzoek doen naar wat Roet precies deed met de miljoenen aan inschrijfgeld van de 194.000 Loterijverlies-deelnemers.

Volgens de rechtbank liet Roet eigen vennootschappen werkzaamheden voor Loterijverlies doen en is het de vraag of die wel „reële kosten” in rekening brachten; neem een handtekeningenactie à 2,8 miljoen euro. Ook gaf Roet zichzelf via een van zijn vennootschappen een hypotheek van 1,5 miljoen voor een villa in Bergen. Een mogelijke „oneigenlijke aanwending van de inleggelden van de deelnemers”, aldus de rechter.

De bijna 30 Loterijverlies-deelnemers die de zaak aanspanden, eisten het ontslag van Roet. Maar dat wil de rechtbank niet inwilligen voor verder onderzoek plaatsvindt.

Roet noemt het vonnis „bespottelijk” en zegt dat er beroep aangetekend wordt. Hij vindt dat er niets mis is met zijn handelswijze. Er zijn veel kosten betaald van het inleggeld van de deelnemers (gemiddeld 38 euro per persoon), zegt hij.

Hij bevestigt dat hij „mogelijk indirect” dik heeft verdiend daaraan. „Ja dat vind ik moreel zeker acceptabel”, zegt Roet. Vanwege het no cure no pay-tarief zou hij sowieso dik verdienen, benadrukt hij. „Bij een schikking van 100 miljoen met de Staatsloterij, vang ik 17,5 miljoen.”

De vraag is echter wel of die schikking er komt. Het in 2008 opgerichte Loterijverlies boekte vorig jaar een unieke overwinning bij de Hoge Raad. Die oordeelde dat de Staatsloterij schuldig is aan misleiding omdat die van 2000 tot 2008 prijzen trok uit een pot waarin ook loten zaten die nooit over de toonbank waren gegaan, waardoor de winstkans kleiner werd.

Na de uitspraak vorig jaar onderhandelden de Staatsloterij en Loterijverlies over een schadevergoeding. Ze kwamen er niet uit. De Staatsloterij onderhandelt nu met een in 2014 opgerichte ‘kloon’: de Stichting Staatsloterijschadeclaim. In De Telegraaf liet de Staatsloterij recent weten er nu waarschijnlijk wél uit te komen.

De club is opgericht door Orlando Kadir, die onder meer voor slachtoffers van Tristan in Alphen aan den Rijn een schadevergoeding wil. Kadir is veelzijdig, leert zijn website met de teaser „Ook gebeten door een hond?”.

De stichting hanteerde eerst ook inschrijfgeld en no cure no pay, maar sinds vorig jaar houdt men zich aan de ‘claimcode’ waaronder dat niet mag. Eisen werden neerwaarts bijgesteld, wat de club voor de Staatsloterij een interessant alternatief maakt.

Nieuwe bestuurders traden aan, onder wie hoogleraar massaschade Ianika Tzankova en Rob Okhuijsen, mede-initiator van de claimcode. Wat zij verdienen? „Een niet bovenmatige vergoeding op uurbasis”, zegt Okhuijsen. „Hoeveel dat is? Dat kan ik op dit moment niet meedelen.