Rabobank verkoopt leasebedrijf Athlon voor 1,1 miljard

De opbrengst wordt door de coöperatieve bank gebruikt om de financiële buffer te verbeteren.

Foto Remko de Waal / ANP

Rabobank is in geslaagd om leasedochter Athlon Car Lease te verkopen, voor 1,1 miljard euro aan Daimler Financial Services. De opbrengst wordt door de coöperatieve bank gebruikt om de financiële buffer te verbeteren.

Athlon was sinds 2006 onderdeel van leasedochter De Lage Landen (DLL). Het FD meldde een maand geleden dat DLL in delen werd gesplitst om in delen te verkopen, omdat een volledige verkoop niet was geslaagd.

Rabobank spreekt in het persbericht over de verkoop van Athlon een “sterke commitment” uit naar de overgebleven delen van DLL. Wat over is van de dochter houdt zich vooral bezig met lease aan landbouw- en voedselbedrijven, waar de bank zich op wil concentreren.

Leasedochter

DLL levert de bank winst op, maar legt een groot beslag op de financiële buffers van de bank. Nieuwe regels schrijven voor dat banken ruimere buffers moeten aanhouden. Door de verkoop van Athlon stijft de kernkapitaalratio van Rabobank (CET1) met 0,40 procentpunt.

Autolease

Athlon heeft ruim 500 medewerkers in Nederland en beheert meer dan 120.000 leaseauto’s. Het bedrijf is actief in elf Europese landen, het hoofdkantoor is gevestigd in Almere. Daimler Financial Services is een grotere speler op de leasemarkt, met bijna 7.000 werknemers en ruim 3,7 miljoen voertuigen. De deal moet voor het eind van het jaar afgerond zijn.