Academy diverser na forse kritiek

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, heeft een recordaantal mensen uitgenodigd om lid te worden. Het filmprijzengala – dat begin dit jaar onder vuur kwam te liggen toen er voor het tweede jaar op rij alleen blanke acteurs genomineerd bleken – wil zo de diversiteit vergroten.

Er zijn 682 nieuwe leden uitgenodigd. Van hen is 46 procent vrouw en 41 procent van de genodigden behoort tot een minderheid. De organisatie wil het aantal vrouwen en het aantal leden van minderheden in 2020 verdubbeld hebben.

Academy-voorzitter Cheryl Boone Isaacs, zelf Afro-Amerikaans, zei na de vorige, zwaar bekritiseerde editie van de Oscars dat „de veranderingen niet zo snel komen als we willen. We moeten meer doen en het sneller en beter doen”. Met deze uitnodigingen probeert de Academy een inhaalslag te maken.

Onder de nieuwe leden zijn de acteurs John Boyega, Idris Elba en Michael B. Jordan en actrice Brie Larson, vorig jaar winnaar van de Oscar voor beste hoofdrol. Ook actrices Kate Beckinsale en Emma Watson en Creed-regisseur Ryan Coogler horen nu bij het gezelschap.

Verschillende zwarte Amerikanen uit de filmindustrie boycotten dit jaar de Oscars vanwege de blanke nominaties. Dit protest werd ook uitgedrukt in de hashtag #OscarsSoWhite. De zwarte komiek Chris Rock presenteerde de uitreiking, ondanks oproepen zich bij de boycot aan te sluiten. In zijn presentatie maakte hij wel vele scherpe grappen over het te witte filmprijzengala. (NRC)