Mosha heeft een nieuwe prothese

Foto Athit Perawongmetha / Reuters

Olifant Mosha kan weer lopen. Mosha, die zeven maanden oud op een landmijn liep, was de eerste olifant die een op maat gemaakte prothese kreeg. Het dier groeide snel, zodat hij in de loop der jaren telkens nieuwe protheses kreeg aangemeten. Een volwassen olifant weegt tot vijfduizend kilo wat eisen stelt aan het hulpmiddel. In het grensgebied van Cambodja en Thailand liggen veel onontplofte mijnen, die sinds 1979 al 64.000 slachtoffers hebben gemaakt, dieren niet meegerekend. In het Friends of the Asian Elephant Hospital zijn sinds 1993 vijftien olifanten met landmijnverwondingen geholpen. Mosha is nu negen jaar en kan zich volgens de prothesemakers net zo vrijelijk bewegen als zijn vierpotige soortgenoten. Olifanten leven doorgaans een jaar of zestig, maar kunnen veel ouder worden.