Latex maskers en dito jurkjes: deze mannen voelen zich mooier als vrouwelijke pop

Op internet delen deze “female maskers” foto’s en video’s van zichzelf.

"Female masker" Henk doet het huishoudelijke werk als Kim.
"Female masker" Henk doet het huishoudelijke werk als Kim. Foto printscreen Vice

Mannen, vaak wat oudere, die zich met behulp van latex maskers, dito jurkjes en siliconenborsten transformeren tot een levende vrouwelijke pop. Het is een fenomeen waar je waarschijnlijk nog niet bekend mee was, maar “female maskingis real. Vooral op het internet, op websites als DollsPride, is een grote groep mannen actief die zich zo nu en dan in een poppenoutfit hijst en op internet foto’s en video’s van hun alter ego delen.

Vice maakte een korte documentaire over een aantal female maskers in Duitsland en Nederland.

Henk uit Arnhem is zo’n female masker. Een van de redenen om ermee te beginnen was, zo zegt hij, “dat ik mijn eigen gezicht niet mooi vind.” Nu is hij zo nu en dan Kim. Dat maakt het een stuk leuker om het huishouden te doen. “Als Kim voel ik me mooi.”

Hoewel Henk zich dagelijks wel transformeert tot Kim, zijn er ook mannen die maar een enkele keer in het jaar hun vrouwelijke masker en outfit uit de kast halen, voor een bijeenkomst of fotoshoot bijvoorbeeld. De Duitse Goetz, vijftig plus en getrouwd, verandert maar zelden in Tessa: “Ik kan niet op commando Tessa zijn.” In deze documentaire zie je hoe hij voor het eerst voor een langere tijd als Tessa op stap gaat, naar een fotoshoot in Amsterdam.