Fabrikant Hershey-repen wijst eerste bod van snoep- en koffiegigant Mondelez af

De Amerikaanse levensmiddelengigant Mondelez, bekend van onder meer Oreo-koekjes, heeft een bod gedaan op chocoladefabrikant Hershey, maar dat bedrijf wees het bod meteen af. Persbureau Reuters meldt dat Mondelez grofweg 23 miljard dollar (20,8 miljard euro) over heeft voor zijn concurrent. Een fusie tussen de twee bedrijven zou Mondelez de grootste snoepfabrikant ter wereld maken.

Beide bedrijven zitten in de top vijf grootste snoepfabrikanten wereldwijd. Na een fusie zou het bedrijf Mars Inc voorbij streven, dat zo’n 13 procent van de markt in handen heeft. Merken als Chips Ahoy, Côte d’Or, Philadelphia en Toblerone zijn onderdeel van Mondelez.

De koers van Hershey schoot enkele tientallen procenten omhoog nadat het nieuws uitlekte. De chocolademaker die vooral in de VS veel verkoopt, had te kampen met een teruggelopen vraag. Mondelez won 4 procent op de beurs. (NRC)