Klokkenluidster Stepanova toch naar EK en Rio

De atlete bracht het Russische dopingschandaal aan het licht en zal nu als neutrale atlete deelnemen.

De Russische vlag tijdens de Olympische Spelen in Sotsji in 2014.
De Russische vlag tijdens de Olympische Spelen in Sotsji in 2014. Foto David J. Phillip/AP

De Russische dopingklokkenluidster Yulia Stepanova mag ondanks de schorsing van de Russische atletiekbond toch meedoen aan het EK en de Olympische Spelen.

Eind vorig jaar bracht de middenafstandloopster het omvangrijke dopingschandaal in haar land naar buiten. Daarop werden de Russische atleten geschorst, en in juni besloot internationale atletiekfederatie (de IAAF) dat de schorsing ook geldt voor de Olympische Spelen. De bond maakte meteen al duidelijk dat er een uitzondering mogelijk was voor schone atleten.

Vrijdag maakte de IAAF bekend dat Stepanova de eerste atlete is die vanwege haar “uitzonderlijke bijdrage aan het beschermen en promoten van schone atleten en een eerlijke sport” toch mag deelnemen aan het EK en de Olympische Spelen. Tachtig andere Russen hebben ook een verzoek ingediend om onder de neutrale vlag mee te doen. Die verzoeken worden nog behandeld.

De 800-meterloopster zal volgende week al in actie komen op het EK atletiek in Amsterdam.