Kritiek op aanpassing levenslange celstraf

Het uitvoeren van een levenslange gevangenisstraf blijft ook in het voorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) om de regels aan te passen, in strijd met het Europese recht. Dat concludeert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Door de Europese regels hebben rechters in Nederland verschillende keren niet levenslang willen opleggen. Dijkhoff wil deze maximale gevangenisstraf toch handhaven. Daarom heeft hij voorgesteld dat er een commissie moet komen die levenslang gestraften na 25 jaar cel gaat beoordelen en moet bezien of ze eventueel een kans maken op terugkeer in de samenleving. Dat wringt nog steeds met de Europese regels, aldus RSJ. Het Europese Hof stelt dat er bij levenslang een toetsmoment moet zijn. (ANP)