Justitie: niets belast Demmink

Het OM ziet geen reden een ex-topambtenaar wegens seksuele delicten voor de rechter te dagen. Het streeft nu naar een openbaar sepot.

Al zeker vijftien jaar doen de beschuldigingen de ronde. De voormalige justitiële topambtenaar Joris Demmink (68) zou zich schuldig hebben gemaakt aan seks met minderjarige jongens. Het OM zag in die aantijgingen bij gebrek aan bewijs nooit reden voor onderzoek.

Dat veranderde in 2014. Toen gaf het gerechtshof het OM opdracht tot een strafrechtelijk onderzoek. Aanleiding was een klachtenprocedure van twee Turkse mannen, die Demmink in de jaren 90 in Turkije als minderjarigen zou hebben verkracht.

Het onderzoek liet Demmink, sinds 2012 gepensioneerd als secretaris-generaal, niet onberoerd. „Hij vond het verschrikkelijk als hij merkte dat iedereen begon te fluisteren zodra hij werd gesignaleerd, bijvoorbeeld in de rij bij het Concertgebouw”, vertelt een kennis van hem uit de VVD. Vier weken terug, toen Demmink in een civiel verhoor in Amsterdam moest getuigen, ontstond zelfs een oploopje van demonstranten. „Kindermoordenaar”, werd er geschreeuwd.

Donderdag liet het OM weten wat het „minutieus uitgevoerde onderzoek” heeft opgeleverd: helemaal niets. „Er is geen enkel belastend materiaal voor betrokkenheid van Demmink bij de beweerdelijke verkrachtingen.” De verdachte kan volgens het OM de delicten zelfs niet hebben gepleegd. „De belangrijkste bevinding uit het onderzoek van de rechter-commissaris en de rijksrecherche is dat Demmink in de jaren 1995, 1996 en 1997 niet meerdere dagen achtereen aansluitend in Turkije is geweest.”

Tegelijk met het strafrechtelijk onderzoek heeft het OM ook „een uitgebreid oriënterend feitenonderzoek ingesteld, waarbij de rijksrecherche alle signalen van seksueel misbruik door Demmink heeft onderzocht”. De conclusie luidt dat „niet gebleken is van enig vermoeden van strafbaar handelen door Demmink”.

Het OM zal het hof in Den Haag nu vragen het zogeheten bewilligingsverzoek om de zaak tegen Demmink te mogen seponeren in het openbaar te behandelen. Zo wil justitie de beschuldigingen die voortdurend opduiken stoppen.

Demmink laat via zijn advocaat Jan Leliveld weten het voornemen tot sepot „de enig juiste beslissing” te vinden. „De aangiften worden niet door feiten ondersteund.” Onduidelijk is nog of Demmink instemt met een openbare zitting van het gerechtshof in zijn zaak. Normaal gesproken vindt zo’n zitting achter gesloten deuren plaats. Demmink zal hierover nog met zijn raadsman overleg voeren.

De advocaat van de aangevers, Adèle van der Plas, is niet tevreden met het voornemen tot sepot. Ze spreekt van „een ondoorzichtige bende”. Ze hoopt volgende week de dossiers in deze zaak bij het OM in te zien. „Ik wil wel eens zien welke rechtshulpverzoeken er nu precies bij Turkije zijn ingediend.”