‘Jumbo-afperser’ Alex O. veroordeeld tot acht jaar cel

Alex O. plaatste explosieven bij verschillende Jumbo-filialen in Groningen. In dreigbrieven vroeg hij om geld.

Een filiaal van Jumbo aan de Beren in Groningen. Hier werd een verdacht pakketje gevonden.
Een filiaal van Jumbo aan de Beren in Groningen. Hier werd een verdacht pakketje gevonden. Foto Siese Veenstra / ANP

De 51-jarige ‘Jumbo-afperser’ Alex O. is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Dat is conform de eis van het OM. Hij moet ook een schadevergoeding van 90.000 euro betalen. O. is schuldig bevonden aan afpersing, het af laten gaan van een explosief en nog twee pogingen daartoe.

O. plaatste explosieven bij meerdere Jumbo-filialen in Groningen. Ook stuurde hij een brief met explosieve stof naar een winkel in Zwolle. Eén explosief ging daadwerkelijk af, waardoor het pand aan het Groningse Overwinningsplein beschadigd raakte. O. stuurde meerdere dreigbrieven waarin hij om 2.000 bitcoins eiste, met een waarde van zo’n 500.000 euro.

Kookwekker

De politie kwam O. uiteindelijk op het spoor door een kookwekker die bij de explosieven werd aangetroffen. Deze bleek afkomstig te zijn van Blokker. Alle 170 mensen in de regio die zo’n kookwekker hadden gekocht, kregen bezoek van de politie.

In het huis van O. werd TATP gevonden, een stof die vaak in explosieven wordt verwerkt. Ook werd zijn DNA gevonden op een postzegel van een dreigbrief. Zelf hield O. vol onschuldig te zijn. Hij stelde in de rechtszaal dat hij niet technisch genoeg is om bommen te kunnen maken.

De 15-jarige zoon van O. werd ook gearresteerd omdat hij mogelijk geholpen zou hebben bij de afpersing. In januari werd bekendgemaakt dat de jongen niet als verdachte werd aangemerkt.

Bankovervallen

Begin dit jaar is O. tegen zijn wil naar het Pieter Baan Centrum gestuurd voor onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid. Hij tekende hoger beroep aan tegen dit besluit, maar dit werd door de rechter verworpen.

O. heeft een crimineel verleden. In 1993 werd hij veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij een aantal gewelddadige overvallen. Hij regelde wapens en vluchtauto’s voor de overvallen op onder andere SNS-banken.