Google wordt nu ook in Spanje verdacht van belastingontduiking

Spanje is het tweede Europese land in korte tijd waar de belastingdienst een inval heeft gedaan bij Google. Belastinginspecteurs vielen donderdag een kantoor binnen van het Amerikaanse internetbedrijf, onderdeel van moederbedrijf Alphabet, in de Spaanse hoofdstad Madrid. De inval was goedgekeurd door de Spaanse rechter en vond plaats vanwege vermeende belastingontwijking. In mei werd ook al het Franse hoofdkantoor van de internetgigant in Parijs doorzocht omdat de lokale belastingautoriteiten het bedrijf ervan verdenken dat het zich niet aan de belastingwetten houdt. Daardoor zou Google vele miljoenen te weinig belasting betalen. Google ontkent met klem dat het op illegale manier belastingen ontduikt en werkt volgens een persverklaring volledig mee aan het onderzoek.

Bij de Spaanse inval zijn geen bedragen bekendgemaakt, maar in Frankrijk werd Google ervan beschuldigd dat het 1,6 miljard euro te weinig belasting heeft betaald. In het Verenigd Koninkrijk schikte het bedrijf eerder een belastingzaak voor 160 miljoen.

Google en andere internationaal opererende bedrijven staan onder steeds grotere druk van belastingdiensten vanwege internationale constructies waarmee ze hun belastingdruk minimaliseren. (NRC)