Honderden Wales-fans vast bij Eurotunnel door technische mankementen

Bij de Eurotunnel hebben ze drie extra treinen ingezet, maar veel effect heeft die oplossing niet.

Een groepje Wales-supporters in Lille vrijdagavond die het wel gehaald hebben.
Een groepje Wales-supporters in Lille vrijdagavond die het wel gehaald hebben. Foto AFP/Emmanuel Dunand

Hoe sneu. Ga je naar de wedstrijd van je leven, wordt je reis ruw onderbroken door een vertraging op een cruciaal moment van je reis: de oversteek naar het vaste land. Over zee.

Enkele duizenden supporters van Wales is het overkomen op weg naar de kwartfinale tegen België, vanavond om 21 uur in Lille. Ze staan muurvast in de file voor de Eurotunnel, die hen vanaf Folkestone naar Calais moet leiden. Als gevolg van technische mankementen kan de vertraging oplopen tot 5 uur bovenop de gereserveerde tijd. Bij de Eurotunnel hebben ze drie extra treinen ingezet, maar veel effect heeft die oplossing niet. “Vanwege de vele tweets kunnen we alle berichten niet meer persoonlijk beantwoorden”, twitterde de operator van de tunnel.

Tot stilstand gekomen

Gevolg is dat het leven in Folkestone voor even tot stilstand is gekomen, op een moment dat geen passagier daarvoor geduld kan opbrengen. De Welshmen die er nu nog stilstaan in de rijlanen richting de tunnel, weten dat het een race tegen de klok wordt om op tijd te zijn. Eerst nog 35 minuten per trein door Het Kanaal, daarna nog 1.5 uur rijden vanaf Calais naar Lille, waar het vanwege een invasie van Belgen een helse klus wordt om de auto kwijt te geraken in de nabijheid van het stadion. Minstens zo groot is de kans dat ze niet op tijd zijn.

Tekst gaat verder onder tweet.

De situatie in de terminal wordt door aanwezigen omschreven als chaotisch, met mensen die zich geen raad meer weten. Huilend staan ze in de file. Andrew Reid uit Newport bood 200 pond om te ruilen met iemand die een eerdere reservering had. “We hebben 180 pond betaald voor een kaartje”, zei hij tegen de BBC.

Voor hem en zijn vrienden is het misschien wel de wedstrijd van hun leven. Nooit nam Wales deel aan een EK. Laat staan hoe bijzonder het is dat de ploeg van Chris Coleman daarin is doorgedrongen tot de kwartfinale en beslist kans heeft om tot de halve finale te geraken. “Dit is hartverscheurend”, meende een vrouw die al drie uur stond te wachten.

Tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar BBCWalesNews BBC Wales News Thumbs up from #Wal fan Lucas, 10, who has boarded the Eurotunnel after waiting for more than two hours 👍 #Euro2016 https://t.co/NFHCSr6254

De reactie van de Eurotunnel: “Wij snappen hoe belangrijk deze wedstrijd is en willen zoveel mogelijk mensen vervoeren als mogelijk is.”

Wedstrijd later beginnen

De voorzitter van de supportersorganisatie van Wales heeft de UEFA gevraagd om de wedstrijd later te laten beginnen. De UEFA stelde daarop dat er contact wordt gehouden met de Eurotunnel, maar dat het erop lijkt dat de overgrote meerderheid van de fans op tijd voor de wedstrijd is en dat de wedstrijd daarom gewoon om 21.00 uur zal beginnen.

Degenen die almaar wachten en wachten zijn uit op een feestje, maar zijn beland in een nachtmerrie. Gekweld door technische mankementen op een dag die allang niet meer speciaal is. Hooguit als Wales de halve finale haalt. Het is wel het minste wat je deze fans zou gunnen.