Hof: presidentsverkiezingen Oostenrijk moeten opnieuw

Daartoe is besloten nadat Norbert Höfer (FPÖ) een klacht had ingediend over misstanden bij de stemmentelling.

Presidentskandidaten Norbert Hofer (FPÖ) en Alexander Van der Bellen (De Groenen) voor aanvang van een tv-debat.
Presidentskandidaten Norbert Hofer (FPÖ) en Alexander Van der Bellen (De Groenen) voor aanvang van een tv-debat. Foto Ronald Zak / AP

De hoogste rechtbank van Oostenrijk, het Grondwettelijk Hof van Justitie, heeft vrijdag besloten dat de presidentsverkiezingen in Oostenrijk opnieuw moeten, meldt persbureau AP. Daartoe is besloten nadat Norbert Hofer (FPÖ) een klacht in had gediend over “misstanden” bij de stemmentelling in negentien kiesdistricten.

Zo zouden bijzitters niet zijn komen opdagen, of arriveerden ze pas laat in de middag. Anderen werden door hun partij gestuurd, maar niet binnengelaten of opgeroepen, terwijl de partij van niets wist, schreef correspondent Caroline de Gruyter eerder.

De voorzitter van het Hof, Gerhart Holzinger: “Het oordeel dient ertoe het vertrouwen in de rechtsstaat en democratie te versterken. De beslissing maakt niemand tot verliezer of winnaar.”

De verkiezingen werden op 22 mei nipt gewonnen door de voormalige Groene politicus Alexander Van der Bellen. Bij de laatste telling bleek Van der Bellen 50,3 procent van de stemmen te hebben gekregen en Hofer 49,7. De rechters van het Hof riepen twee weken geleden getuigen uit allerlei kiesdistricten op om te vertellen wat er misging bij de stemmentelling van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 22 mei.

De nieuwe president zou komende week beëdigd worden. Nu neemt het driekoppige presidium van de Nationale Raad (het lagerhuis van het parlement) de honneurs waar. Hofer, die de klacht indiende, is een van de drie leden. De nieuwe presidentsverkiezingen worden naar alle waarschijnlijkheid in september of oktober gehouden.