Gijzeling in restaurant hoofdstad Bangladesh

Er zouden mogelijk twintig mensen worden gegijzeld. IS heeft de actie opgeëist.

Bengaalse veiligheidsmedewerkers staan buiten het restaurant waar de gijzeling gaande is.
Bengaalse veiligheidsmedewerkers staan buiten het restaurant waar de gijzeling gaande is. Foto AP

In de Bengaalse hoofdstad Dhaka is in een restaurant een gijzeling gaande. Dat meldt persbureau AP op basis van lokale media. De aanval is opgeëist door Islamitische Staat, meldt persbureau Reuters op gezag van een IS-kanaal. De terreurgroep beweert meer dan twintig mensen te hebben gedood.

Twitter avatar usembassydhaka U.S. Embassy Dhaka Reports of shooting and hostage situation in Gulshan 2, Dhaka. Please shelter in place and monitor news.

Een groep van mogelijk acht of negen aanvallers heeft zich verschanst in de eetgelegenheid, waar zowel Bengaalse als buitenlandse gasten geregeld komen. De aanvallers schoten bij binnenkomst, waarop de politie ingreep. Zeker twee agenten zijn om het leven gekomen.

Momenteel is het gebouw omringd door een groep politiemensen. De politie zegt een inval voor te bereiden. Volgens lokale media bevinden zich circa twintig mensen in het restaurant.

Voor zover bekend bevinden zich geen Nederlanders onder de gegijzelden. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat tegenover persbureau ANP. “We staan in nauw contact met de autoriteiten daar”, aldus de zegsman.

Identiteit nog niet bekend

Het restaurant is gevestigd in een diplomatieke zone in Dhaka. De gijzelactie begon rond 21.20 uur lokale tijd. Over de identiteit en motieven van de kidnappers is nog niets bekend. Wel meldde een keukenmedewerker die tijdig wist te ontsnappen dat zij “Allahu Akbar” schreeuwden toen zij het gebouw binnen stormden. Ook zei hij dat de aanvallers naast geweren ook explosieven bij zich hadden.

De afgelopen maanden is Bangladesh herhaaldelijk opgeschrikt door gewelddadige incidenten. Meerdere bloggers, atheïsten en religieuze minderheden werden met machetes vermoord door moslimextremisten. Terreurbewegingen Al-Qaeda en Islamitische Staat pleegden meerdere aanslagen in het land.