Getroffen boeren krijgen WW-uitkering voor personeel

Het kabinet classificeert het noodweer als een buitengewone omstandigheid die niet tot het ondernemersrisico kan worden gerekend.

Gebroken glas bij tuinbouwbedrijf Groenco na de enorme landbouwschade die hagelbuien hebben aangericht in het zuidoosten van het land.
Gebroken glas bij tuinbouwbedrijf Groenco na de enorme landbouwschade die hagelbuien hebben aangericht in het zuidoosten van het land. Foto Jerry Lampen/ANP

Boeren in Noord-Brabant en Limburg die de afgelopen weken zijn getroffen door het noodweer in de twee provincies kunnen een WW-uitkering aanvragen voor de uren die hun personeel niet heeft kunnen werken. Het kabinet classificeert het noodweer als een buitengewone omstandigheid die niet tot het ondernemersrisico kan worden gerekend.

Vrijdag maakte het ministerie van Sociale Zaken bekend dat land- en tuinbouwbedrijven werktijdverkorting kunnen aanvragen voor hun personeel. Daarvoor zijn de bedrijven wel gebonden aan een aantal voorwaarden. Zo moet de werkvermindering minimaal 20 procent per week zijn en mag de periode waarvoor het geldt maximaal 24 weken duren. De WW-uitkering zal van kracht worden vanaf het moment dat de aanvraag is ingediend.

‘Nationale ramp’

Tijdens het noodweer raakten veel kassen beschadigd, onder meer door hagelstenen ter grootte van tennisballen. Ook is er sprake van wateroverlast, waardoor gewassen verpieteren. Dertien gemeenten uit de twee zuidelijke provincies schreven afgelopen woensdag een brief aan staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) waarin ze vroegen de overlast als nationale ramp te bestempelen. Zo zouden ondernemers een financiële tegemoetkoming van het Rijk tegemoet kunnen zien.

Lees ook onze reportage uit het gebied: ‘Dit was ons pensioen, ons alles’

Van Dam wees die vraag echter van de hand. Hij benadrukte dat de bedrijven zich tegen het noodweer hadden kunnen verzekeren. Het ministerie zouden er bovendien al jaren bij de boeren op aandringen zich via een weersverzekering in te dekken. Nu schrijft de staatssecretaris dat de bedrijven weer zo snel mogelijk aan de slag kunnen. Daarvoor gaat hij in samenwerking met banken, ministeries, verzekeraars en het bedrijfsleven een werkgroep in het leven roepen.

Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn er sinds het noodweer al voor 130 miljoen euro aan claims ingediend bij agrarische verzekeraars. De organisatie spreekt zelfs van “één hagelbui, 650 miljoen euro schade”.