Gebroken man versus vrolijke vrouw

Robin Haase beleeft een zware periode door de moordzaak-Everink. Kiki Bertens rukt ondertussen op, vandaag staat ze in de derde ronde.

Robin Haase gaat onderuit in zijn partij tegen de Amerikaan Jack Sock. Kiki Bertens na haar zege op de Duitse Mona Barthel.
Robin Haase gaat onderuit in zijn partij tegen de Amerikaan Jack Sock. Kiki Bertens na haar zege op de Duitse Mona Barthel. Foto’s Henk Koster

Er zit donderdagmiddag een gebroken man in interviewruimte 7 op Wimbledon. Robin Haase praat zacht en kiest zorgvuldig zijn woorden na het mentaal en fysiek slopende gevecht tegen de Amerikaanse hardhitter Jack Sock. Drie valpartijen op het gras, een dikke knie, frustraties over het gedrag van Sock, een 6-1, 6-3, 6-7, 6-4 nederlaag en op de achtergrond de onrust rond de moordzaak-Everink, waarin zijn ex-coach Mark de J. hoofdverdachte is.

Een contrast met anderhalf uur eerder. Kiki Bertens zit in interviewruimte 6, na haar solide 6-4, 6-4 zege in de tweede ronde op haar Duitse angstgegner Mona Barthel – in negen van de vorige elf duels verloor ze. Bertens is opgewekt, lacht, dolt, geniet. Voor het eerst plaatst ze zich voor de derde ronde op Wimbledon. Vrijdag tegen de Roemeense Simona Halep, mooi affiche, nummer vijf van de wereld, geen genie op gras. Duel met kansen. Nuchter: „We gaan er alles aan doen, dan zien we het wel.”

Het zijn twee verschillende werelden waarin de twee beste Nederlandse tennissers zich momenteel begeven. De flow van Bertens (24) tegenover de rollercoaster van Haase (29). Hun lichaamstaal verraadt veel, de één vol vertrouwen, wellicht een ster in wording, de ander worstelend, snakkend naar succesjes.

Stoïcijns werkt Bertens zich op baan zes langs Barthel, leunend op haar sterke service en forehand. Winnen, zonder goed te spelen. Ze kiest een meer verdedigende tactiek, staat iets achter de baseline opgesteld. Nu even niet het agressieve spel dat kenmerkend is voor Bertens, omdat ze zich daar tegen Barthel „niet fijn bij voelt”. „Een goede, volwassen beslissing”, zegt haar coach Raemon Sluiter. „Mentaal blijft ze overeind, ze bewaart de rust.”

Treiterspelletjes

Op de aanpalende baan tien ergert Haase zich vanaf het begin aan de mentale treiterspelletjes van Sock, van wie hij vijf weken geleden op Roland Garros in een vijfsetsgevecht ook verloor. Dieptepunt is eind vierde set als Sock bij de umpire klaagt over een mogelijke medische time-out voor Haase, na een harde val op zijn linkerknie. Strompelend loopt Haase naar zijn bankje. Hij staat snel weer op, maakt een geweldig punt, gevolgd door een oerkreet. Maar even later wint Sock de wedstrijd.

„Je probeert je er niet aan te storen. Maar ik heb mij wel een paar keer aan hem geërgerd”, zegt Haase. „Dat mag niet, het was misschien wel de reden dat ik niet lekker begon. Je mag van mij heel veel dingen doen, maar heb respect voor je tegenstander. Dat heeft hij niet. Hij doet het bij iedereen, hij staat er om bekend.”

Bertens is gesterkt door de gedaanteverandering die ze de afgelopen maanden onderging. Tekenend is het slot van de tweede set, waarin Barthel terugkomt van 5-2 naar 5-4. Even dreigt Bertens de zege weg te geven, zoals ze vaker deed tegen de Duitse. „Natuurlijk denk je wel even van: oh jee. Maar ik blijf rustig en raak niet in paniek op de baan. Dat is de winst van de afgelopen maanden.” Ze serveert het koelbloedig uit. Tegen Halep moet ze „aanvallender spelen”, zegt ze. „Als ik speel zoals vandaag, ga ik het niet redden.”

Elke dag dezelfde vraag

Haase zucht even. Het onderwerp is onvermijdelijk, dagelijks krijgt hij er vragen over: de moord van begin maart op zakenman Koen Everink, die hem als vriend en een soort loopjongen regelmatig bijstond tijdens toernooien. Maandag was de pro-formazitting met zijn oude coach en hoofdverdachte Mark de J., op de dag dat Haase zijn eerste ronde speelde.

„Ik krijg bijna niet de kans om afstand te nemen”, zegt de tennisser. „Het is lastig. Anderen, ook spelers, beginnen er toch weer over. Ik heb maandag de telefoon de hele dag uitgedaan.” Hij las die dag alleen een artikel over de zitting, zodat hij „een beetje op de hoogte” was van wat er uit was gekomen. „Dan moet je dat weer verwerken. Gedachten komen terug. Zo blijf je natuurlijk aan de gang.”

In maart is Haase op de wereldranglijst teruggevallen van plaats 57 naar 98. Het kan niet los worden gezien van de onrust die de zaak veroorzaakt. Zijn hoofd loopt sneller vol. „Als ergens ruis vandaan komt, dan stapelt zich dat bij mij sneller op. Dat is ook een reden waarom ik vandaag mentaal niet helemaal goed ben.”

Bertens vertelt over haar olympische plannen voor Rio in het mixed-dubbel met Jean-Julien Rojer – op Wimbledon spelen ze voor het eerst samen. Bertens, vrolijk: „Ik ben heel benieuwd. We hebben een bye. We zijn al een ronde verder!”

De zaak-Everink „kan nog lang duren”, zegt Haase. Maar: „Uiteindelijk gaat het leven door, hoe hard dat ook klinkt.”