Zeker 250 IS-strijders gedood

Bij luchtaanvallen op de Iraakse stad Falluja zijn minstens 250 IS-strijders gedood en meer dan veertig voertuigen vernietigd. Het is daarmee een van de dodelijkste slagen ooit tegen de terreurgroep. De luchtaanvallen werden uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waarvan ook Nederland deel uitmaakt.

Er wordt nog altijd hard gestreden om IS te verjagen uit Falluja, zo’n vijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Twee weken geleden wist het Iraakse leger een groot deel van de stad te heroveren op de terreurgroep, die Falluja sinds 2014 onder controle had. De stad gold als een van de grote IS-bolwerken.

De strijd om Falluja wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van tienduizenden burgers. Sommigen van hen weten te ontsnappen naar opvangkampen buiten de stad, maar daar zou onvoldoende water en voedsel zijn. Veel burgers zijn er slecht aan toe door de langdurige belegering van de stad.

Hoewel IS in zijn zelfverklaarde kalifaat in Irak en Syrië steeds meer grond verliest, bijt de terreurgroep stevig van zich af. IS voert steeds meer aanslagen uit in Bagdad, in een poging de strijd te verleggen en de aandacht af te leiden van Falluja. De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft inmiddels duizenden militairen teruggetrokken van het front om de hoofdstad te beveiligen. (Reuters)