De connaisseur

Boekenredacteur Sebastiaan Kort spot tijdens de vakantie verschillende typen lezers. Vandaag deel 1.

Illustratie Nanne Meulendijks
Illustratie Nanne Meulendijks

De connaisseur is op vakantie, gekleed in smaakvol linnen pak en getooid met panamahoed, helemaal in zijn element. Is van mening dat de dagen er het gehele jaar zo uit zouden moeten zien.

Personage-technisch kunt u denken aan Dickie Greenleaf, de jazz-minnende, vrouwenverzamelende, cocktailslurpende man uit Patricia Highsmiths The talented Mr. Ripley. Gaat natuurlijk geen kilometers vreten, zeker niet in een boek. Leest verantwoord, want leest lokaal. Loopt het plaatselijke boekenpaleisje in, legt de ene wijsvinger op de lippen, gaat met de andere langs een plankje of wat, trekt er een dunne paperback uit de belle epoque of ander broos klinkend tijdsgewricht uit, rekent dit schertsend met een paar locals af en staat na exact 2 minuut 33 weer op straat. Doet daarna 2 dagen over het lezen van het kleinood en besteedt de overige 19 dagen aan het uit de losse pols citeren ervan, rondom lido’s, op zeilclubs, in roeibootjes (terwijl anderen roeien) en op terrasjes die door andere toeristen nooit ontdekt zullen worden.

Verschuilt zich achter de schutbladen van: F. Scott Fitzgerald, Luigi Pirandello of Nikolaj Gogol.