De beste televisie van de maanden mei en juni

Onze tv-criticus Hans Beerekamp zet de beste programma’s van de afgelopen twee maanden op een rijtje.

‘Vergeet Mij Niet’ (2DOC/EO).
‘Vergeet Mij Niet’ (2DOC/EO).

Eind mei gaat de NPO traditioneel in de zomerstand, met een overmaat aan sport, herhalingen en detectives. Brexit of niet: de spoeling wordt dun voor nieuws en achtergronden.

Nieuwsuur (NOS-NTR) en EénVandaag (AVRO-TROS) moeten stevig aanpoten om hun monopolie waar te maken. Op het einde van de avond komt RTL Late Night juist erg op stoom door het gebrek aan concurrentie, hetgeen Humberto Tan wel een soort van flow lijkt te bezorgen. Toch waren er nog genoeg titels om een top 5 mee te kunnen vullen, vooral omdat het aanbod aan documentaires vrijwel onverminderd doorgaat.

Net buiten de selectie vielen Hans Heijnens nostalgische portret van een Zuid-Limburgs krimpdorp Bewakers van Bemelen (2DOC/NTR) en Wedding Day (VPRO), de tweede reeks antropologische verkenningen van een ritueel in verschillende landen door de Belgische fotograaf Lieve Blancquaert.

DWDD (VARA) zendt een reeks vooraf opgenomen speciale edities uit, zoals een klinkend saluut aan nestor van de sportverslaggeving Mart Smeets en een iets minder overtuigend college van Taco Dibbits, de nieuwe hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Die lijkt veel aardiger, maar doet het op televisie minder goed dan zijn voorganger Wim Pijbes.

Op fictiegebied startte SBS6 een korte reeks dubbele afleveringen van De Jacht, de geslaagde Nederlandse bewerking van een Deens format over het opsporen van seriemoordenaars.

Van de nieuwe lichting van zes telefilms vielen de meeste een beetje tegen. Verreweg de beste was De Grote Zwaen (BNN), geschreven en geregisseerd door Max Porcelijn. Net als in zijn bioscoopfilm Plan C (2012) schitteren droogkomische acteurs als Ton Kas, Michiel Romeyn en René van ’t Hof in een bijna literaire misdaadfilm à la Elmore Leonard over een romanschrijver met weinig succes (cabaretier Peter van de Witte), die door zijn schutterige hebzucht in de klauwen van drugshandel en corrupte politiemensen valt. Dit alles is fraai gesitueerd in een decor van de jaren 90, met telefooncellen, enorme computers en Filmnet op de slaapkamer.

De beste programma’s van mei en juni: