Brexit leidt tot koopjesjacht op kunstmarkt

Records op eerste veilingen in Londen na Brexit doen kunstmarkt opveren. Johhny Depp verkocht Basquiats voor 10 mln euro

Foto Christie’s

Veilingrecords en opbrengsten ver boven de verwachtingen. Kunstverzamelaars van buiten het Verenigd Koninkrijk hebben deze week voor opluchting gezorgd in de Londense veilingzalen.

Na het Brexit-referendum was met spanning uitgekeken naar de veilingen van naoorlogse kunst bij Christie’s, Sotheby’s en Phillips.

De vrees dat de Londense kunstmarkt, na die van New York de grootste ter wereld, net als de financiële markten een ferme tik zou krijgen, bleek ongegrond.

Het topstuk van de veiling bij Christie’s, een schilderij van Gerhard Richter met een richtprijs van ruim 14 miljoen pond, werd woensdag nog op het laatste moment teruggetrokken.

De Amerikaanse inbrenger gaf geen reden op, maar vermoedelijk vreesde hij dat het onverkocht zou blijven.

Die angst voor de inzakkende kunstmarkt door de Brexit lijkt een miscalculatie.

Bijna alle aangeboden kunstwerken werden de afgelopen dagen verkocht en vooral Aziatische en Amerikaanse verzamelaars hebben de koersval van het Britse pond aangegrepen om stevig te bieden.

Sommige experts hadden al voorspeld dat de ‘valutakorting’ van 10 tot 15 procent koopjesjagers zou lokken. Al plaatste de Britse kunsthandelaar Bendor Grosvenor daarbij in Art Newspaper wel de kanttekening dat de gevolgen voor de lange termijn minder florissant zullen zijn: „Inbrengers uit andere landen zullen huiverig worden om hun kunstschatten nog naar Londen te brengen, als ze betaald krijgen in armzalige Britse ponden.”

Maar eerst dus vooral opluchting. Toen veilingmeester Oliver Barker woensdagavond bij Sotheby’s een doek van de 46-jarige Britse kunstenares Jenny Saville afhamerde voor het recordbedrag van 6,6 miljoen pond (8,3 miljoen euro) zei hij: „Goed om te zien dat sommige Britse exportproducten nog steeds gewild zijn.”

Ook de Londense kunsthandelaar Harry Blain interpreteerde de hoge opbrengsten – zeventig kunstwerken brachten in totaal 110 miljoen euro op – als een oppepper voor de Britse kunstmarkt.

Tegen Artnet zei Blain: „De natste juni ooit, Engeland ligt eruit bij het EK voetbal en we verlaten de Europese Unie. Maar deze veiling is erg bemoedigend.”

De Amerikaanse filmster Johnny Depp verkocht woensdag bij Christie’s twee schilderijen van graffitikunstenaar Jean-Michel Basquiat. Met de opbrengst, 8,7 miljoen pond, kan de acteur volgens Britse kranten zijn recente scheiding betalen.

Liu Yiqian, de Chinese miljardair die in november nog een naakt van Modigliani kocht voor 170 miljoen dollar, deed ook weer van zich spreken.

De voormalig taxichauffeur kocht de Janny Saville. Of Liu het doek net als zijn eerdere aankopen met zijn creditcard afrekende is onduidelijk.