Klokkenluidster Rusland start op EK Amsterdam

Klokkenluidster Joelia Stepanova heeft als eerste Russische atlete van de internationale atletiekfederatie IAAF toestemming gekregen onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale wedstrijden. Zij maakt haar rentree komende week op de EK in Amsterdam. De 800-meterloopster, die vorig jaar in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land onthulde, is de eerste van een tachtigtal atleten dat een verzoek tot amnestie heeft ingediend, nadat vorige maand de schorsing van de Russische bond werd verlengd. Een driehoofdige commissie, onder wie het Nederlandse IAAF-bestuurslid Sylvia Barlag, beoordeelt alle aanvragen. Alleen als een atleet kan aantonen buiten het Russische dopingregime te zijn gebleven kan hij of zij startgerechtigd worden verklaard. (NRC)