‘Apple wil Jay Z’s muziekdienst Tidal overnemen’

De dienst werd vorig jaar voor 50 miljoen gekocht door Jay Z. Veel bekende muzikanten zijn mede-eigenaar.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Apple zou verkennende gesprekken voeren over een overname van muziekdienst Tidal, meldt zakenkrant The Wall Street Journal. Het bedrijf zou de muziekdienst mogelijk willen integreren in zijn eigen concurrerende muziekdienst Apple Music. Tidal werd ruim een jaar geleden gekocht door rapper Jay Z, die 56 miljoen dollar (50 miljoen euro) betaalde voor de overname van het Zweedse moederbedrijf Aspiro.

Ook andere bekende artiesten hebben aandelen in de muziekdienst, die een hogere geluidskwaliteit aanbiedt dan vergelijkbare diensten als Spotify en Apple Music. Onder andere Kanye West, Alicia Keys, Madonna en Coldplay-frontman Chris Martin zijn mede-eigenaar van het bedrijf. Mogelijk hoopt Apple met een overname nauwere banden met muzikanten aan te gaan.

Marc Hijink, technologieredacteur bij NRC, schrijft op Twitter:

Exclusief

In eerste instantie leek Tidal te floppen. De app werd weinig gedownload, de abonnementsprijs was hoger dan bij concurrenten en muzikanten hekelden het ‘tribale’ karakter van de miljonairs-clique die aan het roer staat van het bedrijf. Maar de dienst haalt toch regelmatig het nieuws, met name door exclusieve releases die op Tidal gedaan worden. Zo was de muziek van Taylor Swift een tijd lang alleen via Tidal te beluisteren en lanceerde Beyoncé er haar nieuwe album . Deze week nog zorgde rapper Kanye West voor controverse met een videoclip vol naakte beroemdheden, onder wie Donald Trump, Taylor Swift en Bill Crosby. Ook deze clip is vooralsnog alleen via Tidal te bekijken.

Tidal zei in maart meer dan 3 miljoen betalende abonnees te hebben. Apples eigen muziekdienst heeft er zo’n 15 miljoen. Volgens The Wall Street Journal is het nog onzeker of de gesprekken daadwerkelijk tot een deal zullen leiden.