Nieuw proces voor Syed, hoofdpersoon in Serial

Serial wordt gezien als de populairste podcast ooit. De serie over Syed werd meer dan honderd miljoen keer gedownload.

Adnan Syed in de rechtszaal in Baltimore.
Adnan Syed in de rechtszaal in Baltimore. Foto: Karl Merton Ferron / Baltimore Sun / Getty Images

Adnan Syed, hoofdpersoon uit de eerste serie van de populaire podcast Serial, krijgt een nieuw proces. Dat melden verschillende internationale media, waaronder The Guardian. De nu 35-jarige man werd in 1999 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn ex-vriendin.

Serial wordt gezien als de succesvolste podcast ooit en de doorbraak voor het genre. Rechtszaken worden minutieus uitgepluist in de podcast. Het twaalfdelige eerste seizoen ging uitsluitend over de zaak van Adnan Syed en werd meer dan honderd miljoen keer gedownload. Serial kwam niet met uitsluitsel over de schuld of onschuld van Syed. Na de afloop werd er op kanalen zoals Reddit en Facebook volop door gespeculeerd over de moordzaak.

Syed zou op 17-jarige leeftijd zijn ex Hae Min Lee, een populaire scholiere, hebben vermoord en begraven in een park in Baltimore. De zaak wordt heropend omdat een mogelijk cruciale getuige nooit gehoord is in het vorige proces, namelijk een expert van telefoontorens. Hij zou het alibi van Syed kunnen versterken met informatie over zijn mobiele telefoon.

Syed heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. De familie van Lee gelooft echter in de schuld van Syed en verklaarde in februari in een verklaring dat de aandacht voor de zaak “nauwelijks voor te stellen wonden heeft opengereten”.

“Het blijft moeilijk om te zien dat zo velen toesnellen om iemand te verdedigen die zo’n vreselijke misdaad heeft begaan, die onze familie kapot gemaakt heeft en weigert verantwoordelijkheid te nemen, terwijl zo weinig mensen bereid zijn om het voor Hae op te nemen.”

Serial werd bedacht door Sarah Koenig, een Amerikaanse journalist van de succesvolle radioserie This American Life. In het tweede seizoen onderzoekt Serial de gijzeling van de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl door de Talibaan, nadat hij in 2009 was weggelopen bij een legerbasis in Afghanistan.