‘Abdeslam wilde zich al eerder overgeven’

Dat zegt zijn Belgische advocaat Sven Mary in een interview.

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam Foto AFP

Salah Abdeslam, de enige terrorist die de aanslagen in Parijs afgelopen november overleefde, overwoog zich al enkele dagen na de aanslag over te geven. Dat zegt zijn Belgische advocaat Sven Mary vrijdag in een interview met de Belgische krant De Morgen.

Volgens Mary werd hij kort na de aanslagen twee maal in zijn kantoor bezocht door een man die zei de neef van Abdeslam te zijn. “Salah overwoog in die periode om zich aan te geven. Zijn neef vroeg hoe dat - hypothetisch - in zijn werk zou gaan”, aldus Mary.

Hinderlaag

Mary hapte niet direct toe. Hij hield er rekening mee dat het aanbod een valstrik kon zijn:

“Die man was van plan geweest om zich op te blazen in een voetbalstadion in Parijs. Het was best mogelijk dat hij in een politiecommissariaat in Brussel hetzelfde wilde doen. Per slot van rekening had hij in Parijs de kans gemist om een martelaar te worden. Ik hield er rekening mee dat hij zijn afspraak met de geschiedenis alsnog wilde nakomen.”

Uiteindelijk bleek het bij de twee ontmoetingen met de vermoedelijke neef van Abdeslam. Mary denkt dat dit de maken heeft met een grote antiterreuractie in Brussel van eind november, waarbij meerdere huiszoekingen werden uitgevoerd. De advocaat zegt wel dat dit een gedachte is en hij niet zeker weet waardoor het contact werd afgebroken.

Arrestatie

Abdeslam werd op 18 maart na een maandenlange klopjacht opgepakt in Molenbeek. Pas toen werd het contact hervat met Mary, die een formeel verzoek ontving om als Abdeslams advocaat op treden.

Nadat de verhoren in België met de terreurverdachte waren afgerond, werd Abdeslam uitgeleverd aan Frankrijk. Daar zit hij nu vast in afwachting van zijn proces. Bij zijn eerste verhoor vorige maand weigerde hij iets te zeggen.

Bij de aanslagen in Parijs vielen meer dan 130 doden vielen. De vermoedelijke rol van Abdeslam was het regelen van auto’s en appartementen die gebruikt werden in de voorbereidingsperiode voor de aanslag. Hij zette mogelijk ook daders van de aanslagen af bij hun doelwitten. Daarnaast bestaat het vermoeden dat hij een van de beoogde zelfmoordterroristen was bij het Stade de France, maar dat hij zijn bomgordel afdeed en op de vlucht sloeg.