’70.000 Syriërs zonder eten of drinken vast bij grens Jordanië’

Sinds de aanslag bij de grens met Syrië vorige week, is Jordanië de toevoer van noodhulp gestopt.

Syrische vluchtelingen uit het Ruqban grenskamp op zoek naar water. In het Ruqban vluchtelingenkamp ging op 21 juni een autobom af.
Syrische vluchtelingen uit het Ruqban grenskamp op zoek naar water. In het Ruqban vluchtelingenkamp ging op 21 juni een autobom af. Foto AP Photo

Zo’n 70.000 Syriërs zitten met nauwelijks eten, drinken en medische hulp vast bij de noordoostelijke grens met Jordanië, meldt Human Rights Watch. De organisatie roept Jordanië op hulporganisaties zo snel mogelijk toe te staan hun hulp aan de Syriërs te hervatten.

Tienduizenden Syriërs, voornamelijk vrouwen en kinderen, wachten onder schrijnende omstandigheden totdat ze Jordanië worden binnengelaten, maar sinds de terroristische aanslag van vorige week bij de Syrische grens heeft Jordanië nog niemand doorgelaten. De aanslag kostte zeven levens en werd maandag opgeëist door Islamitische Staat (IS). Hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis meldden aan Human Rights Watch dat Jordanië sinds de aanslag gestopt is met het leveren van water, voedsel en medicijnen.

“Niet alleen een Jordaans probleem”

De VN telde op 1 juni ruim 655.000 vluchtelingen in Jordanië, op een bevolking van bijna acht miljoen. De woordvoerder van de Jordaanse overheid, Mohammed al-Momeni, zei dat het helpen van de vluchtelingen die vastzitten bij de grens “een internationaal probleem is, niet alleen de verantwoordelijkheid van Jordanië.”

Al sinds juli 2014 laat Jordanië de Syriërs in het gebied wachten voordat ze het land in mogen. Al-Momeni heeft nu gezegd dat Jordanië overweegt van de grensregio een gesloten militaire zone te maken. Ook zouden de bestaande vluchtelingenkampen niet meer worden uitgebreid. Dat zou betekenen dat de 70.000 Syriërs die nu bij de grens wachten, nergens heen kunnen.

Tot vorige week werden vluchtelingen vanaf de grens mondjesmaat toegelaten tot het Azraq vluchtelingenkamp. In maart had de Jordaanse overheid nog toegezegd het aantal te verhogen naar vijfhonderd per dag.

In mei liet het Nederlandse kabinet weten de buurlanden van Syrië - Jordanië, Libanon, Turkije en Irak - volgend jaar met 260 miljoen euro te ondersteunen.