14 jaar cel voor poging tot moord op burgemeester Keulen

Bij de man is een paranoïde-narcistische persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Ondanks dat is hij wel volledig toerekeningsvatbaar.

Frank S. stak Reker een dag voor de burgemeestersverkiezing in haar nek.
Frank S. stak Reker een dag voor de burgemeestersverkiezing in haar nek. Foto Oliver Berg / DPA via AP

De man die Henriëtte Reker in haar nek heeft gestoken tijdens haar burgemeesterscampagne, moet veertien jaar de cel in. Dat meldt weekblad Der Spiegel. De 45-jarige Frank S. is schuldig aan poging tot moord.

“Hij wilde een signaal afgeven tegen het vluchtelingenbeleid van de federale regering”, zei de president van de rechtbank Barbara Havliza in een verklaring. “Hij wilde een klimaat van angst creëren en de politiek beïnvloeden.”

Een psychiatrische rechtbankdeskundige stelde bij S. een paranoïde-narcistische persoonlijkheidsstoornis vast. S. weersprak de conclusie: hij vindt zichzelf “in goede gezondheid” en “bij gezond verstand”. Ondanks de persoonlijkheidsstoornis is hij wel volledig toerekeningsvatbaar geacht.

Frank S. stak Reker een dag voor de burgemeestersverkiezing in haar nek. Bij de steekpartij raakten ook vier anderen gewond: drie omstanders en één campagnemedewerker van Reker. Op het moment van de steekpartij was Reker wethouder Sociale Zaken en Integratie en onder meer verantwoordelijk voor de vluchtelingenopvang in de stad. In kritieke toestand werd ze opgenomen in het ziekenhuis en bleef in de race voor het burgemeesterschap, die ze later won.

De advocaat was een totale mislukking

Het Duitse OM had levenslang geëist, de verdediging maximaal 15 jaar. In de rechtszaal ontkende Frank S. dat hij de intentie had Reker te doden.

“Ik wilde Reker alleen maar pijn doen, daarom leeft ze nog.”

Tijdens het proces klaagde de man over “opgelapte en gemanipuleerde papieren”, hij noemde zijn advocaat een “totale mislukking” en de politie “zeer crimineel”. Hij beschuldigt de politie ervan een wraakcampagne te voeren tegen hem.