Zeker 37 doden bij aanslag Talibaan op politierekruten

Twee zelfmoordterroristen bliezen zich op bij een bus met pas afgezwaaide cadetten van de politie.

Afghaanse veiligheidsdiensten inspecteren de plaats van de aanslag.
Afghaanse veiligheidsdiensten inspecteren de plaats van de aanslag. Foto Rahmat Gul/AP

Twee zelfmoordterroristen hebben op donderdag een aanslag gepleegd op bussen met pas afgezwaaide cadetten van de politie. Daarbij werden zevenendertig politierekruten gedood, zo meldt een Afghaanse functionaris aan persbureau AP. Ongeveer veertig mensen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door de Talibaan.

De aanval werd uitgevoerd op 20 kilometer ten westen van de hoofdstad Kabul.

Vaker aanslagen op regeringsfunctionarissen

De eerste zelfmoordterrorist blies zich op bij de twee bussen, waar naast de aankomende politieagenten ook instructeurs in zaten. De tweede aanvaller blies zich twintig minuten later op toen mensen de slachtoffers wilden helpen. In totaal kwamen vier burgers om het leven.

In een reactie beschrijft het kantoor van de Afghaanse president Ashraf Ghani de aanslag als een “aanval op de menselijkheid”. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is een onderzoek gestart.

In de afgelopen weken heeft de Talibaan vaker aanslagen gepleegd gericht op regeringsfunctionarissen. Een van de meeste dodelijke aanvallen vond twee maanden geleden plaats in Kabul toen militanten het vuur openden op veiligheidsdiensten die hooggeplaatste overheidsfunctionarissen beschermen. Bij deze aanviel vielen 64 doden.

Lees ook een profiel van de nieuwe Talibaan-leider: Conservatieve emir vervangt vechtjas bij Talibaan

Eind mei werd bekend dat de conservatieve geestelijke Mullah Haibatullah Akhunzada de nieuwe ‘emir’ is van de Talibaan. Hij volgt Mullah Akhtar Mansour die omkwam bij een Amerikaanse drone-aanval in Pakistaan. De Talibaan-leider lijkt er niets voor te voelen om de gewapende strijd op te geven, in het afgelopen jaar wint de terreurorganisatie, dat veel steun ontvangt van het Pakistaanse leger, steeds meer terrein.