Waar zijn de gehandicapte overheidswerknemers?

De Tweede Kamer wil van Klijnsma weten hoeveel banen de overheid nu heeft voor gehandicapten. Maar ze weet het niet, blijkt nu.

Dat het de overheid als werkgever niet lukt om met genoeg banen te komen voor gehandicapten, zoals was beloofd, wist de Tweede Kamer al een tijdje. Maar dat zelfs staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) nog niet weet hoeveel banen er bij die overheid nu wél zijn kwam op woensdagmiddag als een verrassing – en maakte een flink deel van de Tweede Kamer boos: die cijfers waren al beloofd voor half mei.

In een overleg over de Participatiewet, die de bijstand en werk voor gehandicapten regelt, zat Klijnsma er ongemakkelijk bij. Ja, ze had om een „stand van zaken” gevraagd aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) – die zou moeten weten hoe ver provincies en gemeenten ermee zijn – en minister Stef Blok (VVD) voor Wonen en Rijksdienst, die de cijfers zou kennen van de ministeries. En nee, ze had nog niks.

Het overleg werd halverwege afgebroken, Klijnsma zal er weer naar vragen bij haar collega’s. Tweede Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) zei dat ze er „wanhopig” van werd. De uitkomst van een officiële telling door het UWV komt pas half juli. Dan is de Tweede Kamer met reces. Schouten: „Het is stupide dat we onze controlerende taak niet kunnen uitvoeren.”

Nu er geen banen meer bij komen in de sociale werkplaatsen, moeten gehandicapten bij ‘gewone’ werkgevers aan de slag: het bedrijfsleven had 100.000 banen beloofd, de overheid 25.000. Als in het najaar blijkt dat er nu al te weinig bij komen, zou de Quotumwet gaan gelden. Werkgevers krijgen dan een boete als ze te weinig gehandicapte werknemers hebben.

Klijnsma wil die wet ook wel alléén voor de overheid laten ingaan. „Maar dat is vestzak-broekzak”, vond Schouten. Als de Belastingdienst, Justitie of het onderwijs boetes moeten betalen, krijgen ze wel weer op een andere manier geld om hun werk te doen.”

    • Petra de Koning