‘Vrouwen zijn na de bevalling minder geremd tijdens seks’

Dat zei verloskundige Beatrijs Smulders in Volkskrant Magazine.

Foto Getty Images

De aanleiding

In een interview met Volkskrant Magazine pleitte verloskundige Beatrijs Smulders voor bevallen zonder verdoving. Baringspijn zorgt namelijk voor hormonen die moedergevoelens ontwikkelen, zei ze, en brengt een vrouw bovendien in contact met haar onderlichaam. „Dat noem ik de bonus van de bevalling: het doet pijn, ja, maar alles wordt goed doorbloed en gaat letterlijk en figuurlijk meer open. Anders gezegd: na de bevalling rapporteren vrouwen dat ze zich makkelijker openen en minder geremd zijn tijdens seks.”

Waar is het op gebaseerd?

Smulders zei in het interview al geen cijfers te hebben. Ze baseert zich op haar bijna veertig jaar ervaring, waarin ze ruim drieduizend bevallingen begeleidde. Per mail licht ze haar uitspraak toe: „Het is algemeen bekend en bewezen dat de eerste jaren na de bevalling veel vrouwen aanvankelijk juist geen of minder behoefte hebben aan seks. Zeker als vrouwen borstvoeding geven wordt het libido voor een groot deel onderdrukt. Het is pas later, als het kinderen krijgen een beetje achter de rug is en de rust in de relatie is weergekeerd dat de seksuele relatie intenser blijkt geworden.”

Ze doelde dan ook op vrouwen van boven de 40 jaar, die hun seksuele leven „met een helicopterview daadwerkelijk overzien. The big sexual picture!”

En, klopt het?

De wetenschappelijke onderzoeken naar seks na zwangerschap die we vinden, gaan over de periode kort na de bevalling. En, inderdaad: ze geven geen rooskleurig beeld van het seksleven van jonge ouders. In een Brits onderzoek uit 2000 bijvoorbeeld, omschrijft de helft van 133 ondervraagde stellen die acht maanden geleden een eerste kind kregen hun seksleven als ‘slecht’ of ‘niet goed’. Vrouwen zijn moe van de veranderingen in hun leven en lichaam en voelen zich minder vaak aantrekkelijk. Ook wordt hun behoefte aan lichamelijk contact voor een deel vervuld door het knuffelen met hun baby.

De Rutgers Stichting beschreef in 2013 de seksuele levensloop van een mens op basis van een literatuurstudie. Na een bevalling, meestal tussen het 25ste en 40ste levensjaar, neemt de frequentie van seks blijvend af. Tijdens de volgende fase, de ‘midlife’-periode van 40 tot 55 jaar (waar Smulders op doelde), blijven seksueel verlangen en gedrag ongeveer gelijk. Internet staat vol artikelen met titels als ‘Sex in your forties is the best sex ever’, maar het verband met bevallen wordt niet gelegd.

Arts-seksuoloog Nicolette Vermeulen, werkzaam in Amersfoort, trekt de bewering van Smulders dan ook in twijfel. „Veertig-plus is überhaupt een leeftijd waarop veel vrouwen zich vrijer voelen. Een verband leggen met een oerbevalling vind ik wel erg stellig.” Zij ziet in haar praktijk veel stellen van boven de 40 met seksuele problemen. „Na de drukke jaren met jonge kinderen is het vrijen uit hun systeem geraakt. De erotiek komt niet uit de lucht vallen.”

Maar seksuoloog Wil Berghuis, werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, noemt de uitspraak van Beatrijs Smulders „heel herkenbaar”. „De eerste maanden na de bevalling heb je het gevoel dat er een trein over je heen gereden is. Maar daarna hebben vrouwen meer contact met hun lichaam en vagina. Ook de doorbloeding wordt beter. Ik kom vrouwen tegen die pas na hun zwangerschap hun eerste orgasme hebben.” Een bevalling heeft ook een psychisch effect, zegt ze, omdat het zorgt voor ‘zelfbewustwording’. „Maar dat heeft ook met leeftijd te maken. Het is niet alleen de bevalling.”

Conclusie

Onderzoeken naar de ervaring van seks na de bevalling gaan over de periode kort erna; dan neemt het plezier in seks juist af. Over het verband tussen een bevalling en plezier in seks op latere leeftijd is weinig bekend. We beoordelen de stelling dan ook als niet te checken.