Voor het eerst meer huishoudens met tablet dan desktop-pc

In 2015 had ruim 58 procent van de huishoudens een tablet, bij de desktopcomputers was dit iets meer dan 50 procent.

Premier Mark Rutte, Tim Cook, CEO van Apple en Neelie Kroes bezoeken een Apple Store tijdens een 3-daags bezoek aan de staat Californië in februari.
Premier Mark Rutte, Tim Cook, CEO van Apple en Neelie Kroes bezoeken een Apple Store tijdens een 3-daags bezoek aan de staat Californië in februari. Foto Jerry Lampen / ANP

Voor het eerst hebben meer Nederlandse huishoudens een tablet in bezit dan een desktopcomputer. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 had ruim 58 procent van de huishoudens een tablet, bij de desktopcomputers was dit iets meer dan 50 procent.

In 2013 had nog 38,5 procent van de huishoudens een tablet. De smartphone is aanwezig in 73 procent van de huishoudens, net iets vaker dan een laptop (72,2 procent).

De tekst gaat verder onder de grafiek

Internetgebruik onderweg groeit vooral onder 45-plussers

De smartphone en tablet worden bovendien steeds vaker gebruikt om op het internet te gaan, blijkt uit cijfers van het CBS. De laptop steeds minder. In 2015 gebruikte bijna 67 procent van de Nederlanders (12 jaar en ouder) een smartphone voor mobiel internet, terwijl dit in 2012 nog iets meer dan 40 procent was. De tablet streeft langzaam de laptop voorbij als het gaat om mobiel internetgebruik.

Een stijging van het gebruik van mobiel internet is vooral te zien onder 45-plussers. In 2012 was 41 procent van 45- tot 65-jarigen mobiel online, vorig jaar 71 procent. Bij 65-plussers steeg dat percentage van 11 naar 31. Specifiek het smartphonegebruik onder 65-plussers steeg van 4,4 naar 22,5 procent.