Turkse politie: buitenlanders achter aanslag Istanbul

De zelfmoordterroristen zouden uit Rusland, Oezbekistan en Kirgizië komen. Tijdens de aanslag werden 43 mensen gedood.

Uit solidariteit met de slachtoffers op de luchthaven van Istanbul is de Turkse vlag afgebeeld op de Brandenburger Tor in Berlijn.
Uit solidariteit met de slachtoffers op de luchthaven van Istanbul is de Turkse vlag afgebeeld op de Brandenburger Tor in Berlijn. Foto Markus Schreiber/ AP

De drie daders van de terroristische aanslag op de Atatürk luchthaven in Istanbul van afgelopen dinsdag hadden de Russische, Oezbeekse en Kirgizische nationaliteit. Dat maakten de Turkse autoriteiten donderdag bekend, zo bericht AP.

Eerder op de dag pakte de politie dertien vermoedelijke militanten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op, onder wie de drie buitenlanders. De contraterrorisme-afdeling van de politie verrichte in de kuststad Izmir en in een aantal buitenwijken van Istanbul huiszoekingen op zoek naar cellen van IS. Afgelopen dinsdag openden drie zelfmoordterroristen het vuur op passagiers in de vertrekhal, waarna zij zich opbliezen. Ten minste 43 mensen werden gedood en 239 mensen raakten gewond.

‘Slapende’ IS-cellen in Turkije

De opgepakte militanten zouden in contact staan met IS-leden in Syrië. Ze worden verdacht van het financiëren, recruteren van strijders en het leveren van logistieke hulp aan de terreurorganisatie. De Turkse regering vreest voor zogenoemde ‘slapende cellen’ van IS in Turkije die semi-autonoom zouden opereren.

Turkije werd lange tijd door westerse bondgenoten bekritiseerd omdat het zou fungeren als een ‘jihadistische snelweg’ voor IS-aanhangers die via Turkije naar Syrië afreisden. In het afgelopen jaar heeft Turkije, mede door de vele aanslagen van IS op Turks grondgebied, de strijd tegen de terreurorganisatie opgevoerd en is de honderden kilometers lange grens met Syrië bijna geheel afgesloten. Daardoor zouden ook vele buitenlandse IS-aanhangers vastzitten in Turkije.

‘Turkse geheime dienst waarschuwde voor aanslag in Istanbul’

De Turkse geheime dienst heeft twintig dagen geleden gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag in Istanbul. Dat liet de Turkse journalist Hande Firat woensdagavond weten tijdens een televisie-uitzending van Doğan TV. Volgens haar stond ook luchthaven Atatürk op de lijst van mogelijke doelwitten.

De Turkse krant Hurriyet heeft een aantal profielen geschreven over de slachtoffers. Onder hen de douanier Umut Sakaroğlu. Hij schoot tijdens de terroristische aanval een van de militanten neer, maar kwam om het leven toen de terrorist zich opblies. Na zijn dood is er een facebookpagina geopend om hem eer te bewijzen, getiteld: ‘dappere Umut Sakaroğlu’.