Boris Johnson geen kandidaat om Cameron op te volgen

Theresa May, de minister van Binnenlandse Zaken en minister van Justitie Michael Gove stelden zich donderdag wel verkiesbaar om de Britse premier David Cameron op te volgen.

Reuters/AFP

Boris Johnson heeft besloten zich niet kandidaat te stellen voor het premierschap. Hij acht zich niet de juiste man om het land te leiden. De voormalige Londense burgemeester werd gezien als een van de favorieten om premier Cameron op te volgen na de Brexit, maar op het laatste moment laat hij weten niet mee te dingen naar het premierschap.

Johnson zegt tot deze conclusie gekomen te zijn na na overleg met partijgenoten. “Gezien het huidige klimaat in het parlement zou mijn kandidatuur niet verstandig zijn.”

Tijdens de persconferentie, waarin hij lang de indruk wekte dat hij wel de man was die de Britten de komende periode wilde leiden, zei hij te hopen dat de Conservatieve Partij zich achter één kandidaat schaart. Iets wat momenteel niet het geval is. “Alleen dan kunnen we het Britse volk geven wat het wil: een goed onderhandelde Brexit en onze soevereiniteit terug.”

Bekijk hier Johnson zijn reactie. De tekst loopt door onder de video:

Michael Gove

Eerder op de dag kondigden Theresa May, de minister van Binnenlandse Zaken en Michael Gove, minister van Justitie, wel hun kandidatuur aan.

Van Gove - ook wel het brein achter de Brexit-campagne genoemd - werd verwacht dat hij de campagne van Johnson zou leiden, zoals hij dat ook deed tijdens de Brexit.

In een verklaring zei Gove:

“Ik heb meerdere malen gezegd dat ik niet premier wil worden. Dat is altijd mijn overtuiging geweest. Maar gebeurtenissen sinds de Brexit hebben mij doen twijfelen.”

Gove zei “respect te hebben voor al zijn tegenstanders”. Hij wilde in eerste instantie vooral een team bouwen rondom de kandidatuur van Johnson.

“Hij zou ons naar een betere toekomst kunnen leiden, maar ik ben de afgelopen dagen tot de conclusie gekomen dat Boris niet de leider is die wij de komende periode nodig hebben om de EU te verlaten.”

De komende dagen zal hij zijn plan om de EU te verlaten presenten, besluit hij.

Theresa May

Eerder op donderdagochtend maakte ook May bekend dat ze zich officieel kandidaat heeft gesteld. Dat schrijft zij in een bijdrage in The Times. Momenteel is zij minister van Binnenlandse Zaken en zij steunde het ‘remain’-kamp, om in de Europese Unie te blijven. Als ze de partijverkiezing wint, kan zij een gooi doen naar het premierschap.

May zegt dat ze het Verenigd Koninkrijk wil herenigen na de Brexit. De Britten kozen voor een vertrek uit de EU, waarop Cameron zijn vertrek aankondigde. Ook wil zij zich inzetten voor een “Verenigd Koninkrijk dat voor iedereen werkt”.

May voerde campagne, net als Cameron, tegen een Brexit. Ze zei donderdag geen haast te hebben met het activeren van artikel 50, de exitclausule. Ze benadrukte wel: “Brexit is Brexit, we gaan uit de EU.”

Boris Johnson

Zowel May als Gove gingen er wel vanuit dat Jonhson zich verkiesbaar ging stellen en vielen hem aan. Johnson zou een bevoorrecht leven leiden en tegenslagen uit de weg gaan, net als veel andere politici, zegt May. Zij laakt ook zijn houding. “Johnson ziet regeren als een spelletje.” Gove ziet hem niet als de ideale leider die Groot-Brittannië nodig heeft.

May en Gove zijn niet de eerste ministers die zich kandidaat stellen. Eerder wierp ook minister van Werkgelegenheid en Pensioen Stephen Crabb zich op als mogelijke opvolger van Cameron. Voormalig minister van Defensie Liam Fox liet weten zich donderdag officieel kandidaat te willen stellen.