Oppositie zet druk op Van der Steur

Zes oppositiepartijen hebben minister Ard van der Steur (VVD) woensdagavond in de Tweede Kamer onder grote druk gezet door via een tegenbegroting meer geld af te dwingen voor zijn ministerie van Veiligheid en Justitie. CDA, D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks en SGP, die in de Eerste Kamer een meerderheid hebben, willen dat de politie, het OM, het Nederlands Forensisch Instituut en de rechtspraak 184 miljoen euro extra krijgen.

In de begrotingswijziging die het kabinet voorstelt krijgt alleen de politie er dit jaar 49 miljoen euro bij voor asieltaken. Het alternatief dat de oppositie daartegenover legt, voegt daar 184 miljoen aan toe, waarvan 134 miljoen voor de politie, te betalen uit een meevaller: een grote schikking die het OM in februari sloot met telecombedrijf Vimpelcom.

Het is onzeker of de zes partijen in hun opzet slagen: kabinet en coalitie vinden dat Justitie er al genoeg geld bij krijgt. Eind vorig jaar ging er structureel 250 miljoen euro extra naar het ministerie, en met Prinsjesdag nog eens zo’n 300 miljoen, liet de coalitie uitlekken.

Ondanks haar meerderheid in de senaat kan de oppositie het kabinetsplan niet gemakkelijk blokkeren. Daarin is namelijk ook de extra 250 miljoen euro van vorig jaar verwerkt. Als de oppositie tegen stemt, verwerpt ze ook dit geld.

Zelfs als de oppositie in de senaat toch akkoord gaat, heeft ze niet helemaal verloren: ze hebben dan wekenlang het beeld kunnen neerzetten dat minister Van der Steur onvoldoende opkomt voor de veiligheid van Nederland en dat alleen de oppositie hier extra geld voor wilde uitgeven. (NRC)