Standard & Poor’s verlaagt kredietwaardigheid EU

Het vooruitzicht van een Brexit zorgt voor meer financiële en economische onzekerheid, aldus de grootste kredietbeoordelaar.

Een demonstrant heeft zichzelf in de Europese vlag gewikkeld in Londen.
Een demonstrant heeft zichzelf in de Europese vlag gewikkeld in Londen. AFP / Justian Tallis

Nadat de grootste kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) maandag al de kredietwaardigheid van Groot-Brittannië met twee stappen verlaagde, schaalt het de Europese Unie nu ook lager in. Het oordeel ging donderdag van AA+ naar AA met een stabiele verwachting, zo meldt de kredietbeoordelaar op de website.

De kredietkeurmeester verklaart dat het vooruitzicht van een Brexit zorgt voor meer financiële en economische onzekerheid voor de Europese Unie. In de toekomst is er mogelijk minder “cohesie”, wat een positieve factor was bij de beoordeling van de EU. S&P verwees ook naar “minder flexibiliteit qua budget”. Het EU-budget zal na 2020 met ongeveer 15 procent dalen, voorspelde EU-commissaris Corina Crețu maandag.

Maandag werd de kredietwaardigheid van Groot-Brittannië naar beneden bijgesteld. S&P was de enige van de drie grote kredietbeoordelaars die Groot-Brittannië tot maandag nog een AAA-status gunde, de hoogst denkbare kredietwaardigheid. Maandag werd dit omgezet in een AA-status, twee stappen lager.

Fitch verlaagde maandag ook de kredietwaardigheid van Groot-Brittannië, van AA+ naar AA. Moody’s verlaagde voor het weekend ook de status van de Britse centrale bank van stabiel naar negatief, maar handhaafde het kredietoordeel AA+.

Nederland krijgt van alle drie de kredietkeurmeesters een AAA-status. Door een lage kredietwaardigheid kan het over het algemeen duurder worden om geld te lenen op financiële markten.