Aboutaleb voelt nu ineens niets meer voor lijsttrekkersverkiezing

Wilde de burgemeester van Rotterdam liefst exclusief gevráágd worden om partijleider van de Partij van de Arbeid te worden?

Het is na gisteren weer een tikje minder waarschijnlijk dat de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb de lijst van de Partij van de Arbeid aanvoert bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Gisteren zei Aboutaleb tegen RTL Nieuws dat hij niet meedoet aan een lijsttrekkersverkiezing zoals de PvdA die graag wil organiseren. „Daar is veel mee gezegd, toch?”

Een maand geleden ontstond juist het beeld dat Aboutaleb best mee wilde doen, maar alleen zittend partijleider Diederik Samsom niet wilde uitdagen. Daarmee zette hij de partijleiding voor het blok, want uit allerlei peilingen blijkt dat Aboutaleb de PvdA veel stemmen zou kunnen opleveren.

Een lijsttrekkersreferendum met vicepremier Lodewijk Asscher als tegenstander zat er mogelijk wel in, suggereerde Aboutaleb eind mei voor de camera van televisieprogramma Nieuwsuur. „Tegen Asscher is het een ander verhaal”, zei hij toen. Maar woensdag zei de burgemeester dat hij steeds heeft gezegd dat hij helemáál niet meedoet aan een lijsttrekkersverkiezing. „Ik heb nooit gezegd dat ik het tegen Asscher zou opnemen. Nooit. Ook in dat interview niet.”

Hoe dan ook, voor Aboutaleb veranderde afgelopen weken wel het een en ander, dat voor hem meegespeeld kan hebben. De gemeenteraad van Rotterdam begon te morren. De burgemeester „mag best aan zijn carrière werken, maar speculeer niet in het openbaar”, zei Ronald Buijt, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. „Deze onduidelijkheid is niet fair richting stad en bewoners.”

Wat ook meespeelde: partijprominenten moedigden Aboutaleb publiekelijk aan hoe dan ook mee te doen, of Samsom zich nou zou melden of niet. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat „je niet moet wachten tot de ring leeg is voordat je de ring intreedt”.

De kans dat de PvdA besluit om géén lijsttrekkersverkiezingen te organiseren is nihil. Zowel partijleider Samsom als partijvoorzitter Hans Spekman zijn er groot voorstander van. „Alleen dan weet je dat de beste komt bovendrijven”, zei Spekman eerder al over de lijsttrekkersverkiezing. „Ik hoop dat Ahmed uiteindelijk ook op dat podium stapt. Maar ik respecteer zijn eigen besluit.” Uiterlijk 24 oktober moeten kandidaten zich bij het partijbestuur melden.