Proces Decembermoorden uitgesteld tot augustus

Bouterse probeerde de rechtszaak te blokkeren met een bevel aan de procureur-generaal. De Krijgsraad wil zijn resolutie eerst bestuderen.

President Desi Bouterse van Suriname.
President Desi Bouterse van Suriname. ANP / Pieter van Maele

De Krijgsraad in Suriname heeft het proces over de Decembermoorden verdaagd tot 5 augustus. De president van Suriname, Desi Bouterse, is hoofdverdachte in die rechtszaak. Hij probeerde woensdag het proces te blokkeren met een beroep op de grondwet. De Krijgsraad wil de resolutie van Bouterse eerst bestuderen, voordat de zaak wordt vervolgd.

Twitter avatar NinaJurna Nina Jurna Krijgsraad schorst zitting tot 5 augustus, advocaten krijgen kans de resolutie v regering rondom art 148 te bestuderen

De auditeur-militair, in dit proces de aanklager, zou donderdag de strafeis tegen onder anderen de Surinaamse president uitspreken. In de rechtbank zei hij echter te moeten luisteren naar de opdracht van de procureur-generaal om het proces te staken en daarom de eis niet te kunnen uitspreken. “Mijn requisitoir is klaar en bestaat uit 31 pagina’s, maar de Krijgsraad moet beslissen of de zaak door moet gaan”, zei de auditeur-militair.

Woensdag werd bekend dat de 70-jarige Bouterse de Decembermoorden wil blokkeren. Daarvoor gebruikt hij artikel 148 van de Surinaamse grondwet. Die schrijft voor dat als de staatsveiligheid in gevaar is, de president een bevel mag geven aan de procureur-generaal om het proces te staken. Volgens de president is er een “constitutionele crisis” uitgebroken na het besluit van de Krijgsraad op 9 juni om de schorsing op de rechtszaak op te heffen.

Amnestiewet

In april 2012 kwam Bouterse met een amnestiewet, waardoor het proces tegen hem stil kwam te liggen. Een nog op te richten Constitutioneel Hof zou bepalen of deze wet in strijd is met de grondwet. Die verbiedt namelijk “inmenging in een lopend proces”. December vorig jaar beval het Hof van Justitie in Suriname een hervatting van het proces over de Decembermoorden, mede omdat van de oprichting van het Constitutioneel Hof nog weinig terecht was gekomen.

In december 1982 werden vijftien tegenstanders van het regime van Bouterse, destijds legerleider, gemarteld en vermoord. Bouterse verklaarde na de arrestatie van veertien van de verdachten dat een staatsgreep was verijdeld. Hij heeft altijd betrokkenheid bij de moorden ontkend. Nabestaanden van de slachtoffers dringen al jaren aan op vervolging.

Lege schatkist

Suriname is de afgelopen jaren in een economische crisis beland, waardoor het land zelfs genoodzaakt was de hulp van de het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in te roepen. Het fonds steunt het land voor honderden miljoenen, onder strenge voorwaarden. De positie van Bouterse verzwakt, schreef NRC-correspondent Nina Jurna eerder:

“De economie staat er belabberd voor door dalende goud- en olieprijzen en wanbeleid van zijn regering afgelopen jaren. De inflatie bedraagt 70 procent. Vooral de prijzen van nutsvoorzieningen schieten omhoog door afschaffing van subsidies en Surinamers kunnen de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. Bouterse kon in 2015 de kiezers achter zich krijgen door een enorme verhoging van sociale uitgaven zoals ouderdomsuitkeringen en kinderbijslag. Intussen raakte de schatkist leeg en de deviezenvoorraad uitgeput.”