Asielzoekers onder zonnepanelen

None

Twee van de zes winnende ontwerpen van een prijsvraag die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) samen met rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft uitgeschreven. De opdracht luidde: bedenk creatieve huisvestingsideeën voor asielzoekers om zo de druk op de sociale huurmarkt te verlichten. René van Zuuk Architekten bedacht koepelvormige units opgetrokken uit piepschuim – 5 meter breed, 2,5 meter lang, 4 meter hoog (boven). Ze zijn bedoeld voor noodopvang – „prettig, ruimtelijk en licht”, volgens de jury. De huizen hieronder, van dNArchitectuur en Bureau Zondag Architectuur, sluiten volgens de jury „naadloos aan bij de maatschappelijke behoefte aan duurzaamheid”. De units, onder zonnepanelen, kunnen ook een tweede leven aanvangen als vakantiehuisje.