‘Overal zag je lichaamsdelen, bloedsporen en kogelgaten’

De terroristen die dinsdagavond toesloegen op het vliegveld van Istanbul ontketenden „de hel, overal was paniek”.

Na de aanslag dinsdagavond op de internationale luchthaven Atatürk in Istanbul tekenden internationale media de getuigenissen op van reizigers en vliegveldmedewerkers die ter plekke waren toen de terroristen dood en verderf zaaiden. Een selectie:

Mehmet Bars kwam net aan op het vliegveld in Istanbul, vanuit Duitsland, en wachtte op zijn koffer. „Ik was beneden, en liep de ruimte uit. Toen zei een man tegen me: ga daar niet naar buiten, we moeten rennen. Ik was aan het rennen toen ik de bom zag exploderen.” (Time)

De Afghaanse Jan Arob (31): „Ik zat ergens koffie te drinken met een vriend toen we ineens mensen heel hard zagen wegrennen. We dachten, waarom rennen al deze mensen? Toen hoorden we drie schoten – pop pop pop – en daarna zagen we vier uur lang mensen op en neer rennen door het vliegveld.” (Time)

De 23-jarige geneeskundestudent Amit Pujari, was net geland op het vliegveld, vanuit Italië. „Ik denk dat er schoten waren gelost bij de paspoortcontrole, want ik zag daar overal glasscherven liggen. Er zijn 25 doorgangen, van de eerste vijf was al het glas gebroken.” (Time)

Ali Tekin was ook bij de aanslag. Tegen Reuters zegt hij: „Het dak kwam naar beneden na een extreem harde explosie. De luchthaven is er verschrikkelijk aan toe: je herkent het niet meer terug want de schade is groot.” (Reuters)

Een andere getuige, Duygu, stond bij de paspoortcontrole toen de daders zichzelf opbliezen. „Iedereen rende alle kanten uit. Overal waren bloedsporen en lichaamsdelen. In deuren zaten kogelgaten.” (Reuters)

De Zuid-Afrikaan Paul Roos (77) zag een van de aanvallers „in het wilde weg” schieten in de vertrekhal. „Hij was volledig in het zwart gekleed, maar zijn gezicht was niet bedekt. We zijn achter een balie gedoken, maar ik stond op en keek hem in de ogen. Toen hoorden we in korte tijd twee explosies.”

Roos keek in het rond om te zien of iemand hem wilde stoppen en nam toen de lift naar beneden. „Daarna was er opnieuw wapengekletter te horen en volgde nog een explosie.” (Reuters)

Mine Lyidinc zei: „Het was de hel. Overal brak paniek uit. We hadden niet door dat het een terroristisch aanslag was.” (CNN)

Will Turner was in de buurt van de bagageband, toen hij een trilling voelde die hij tegenover CNN als harde klap omschreef; het waren twee luide explosies. „Het was luid genoeg om te weten dat er iets niet klopte.” Een minuut later hoorde hij de derde explosie. Hij zag een flits van een vuurbal. Paniek brak uit en mensen renden gillend weg. (CNN)

Vliegveldmedewerker Levent Karaoglan was in het vliegtuig bezig toen hij de explosie hoorde: „Ik was hard aan het shaken, ook al was ik in het vliegtuig. Toen ik het vliegveld weer in liep, zag ik overal rook en gebroken ruiten en mensen renden heen en weer. Mijn collega’s bij de ticketverkoop lagen huilend op de grond. Vrienden raakten gewond.” (CNN)

    • Maral Noshad Sharifi