Academy pakt diversiteit leden Oscars aan

De Oscarnominaties leidden dit jaar tot veel woede, omdat er voor het tweede jaar op rij alleen blanke acteurs genomineerd waren.

Matt Sayles/Invision/AP,

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, heeft een recordaantal mensen uitgenodigd om lid te worden. In totaal zijn 682 mensen uitgenodigd. Van hen is 46 procent vrouw, 41 procent van de genodigden komt uit een minderheidsgroepering.

De Academy beloofde eerder al met plannen te komen om de diversiteit te vergroten. In 2020 moet het aantal leden dat vrouw is verdubbeld zijn, net als het aantal leden uit minderheidsgroeperingen. Door de recorduitbreiding gaat het aandeel vrouwen van 25 naar 27 procent en is 11 procent van de leden gekleurd, tegen 8 procent voorheen.

Voorzitter Cheryl Boone Isaacs, zelf Afro-Amerikaans zei na de vorige editie van de Oscars, die veel kritiek kreeg omdat er te weinig diversiteit onder de genomineerden was, dat “de veranderingen niet zo snel komen als we willen. We moeten meer doen en het sneller en beter doen.” Met deze uitnodigingen probeert de Academy een inhaalslag te maken.

Nieuwe leden zijn onder meer de acteurs John Boyega, Idris Elba en Michael B. Jordan en actrice Brie Larson, winnaar vorig jaar van de Oscar voor beste hoofdrol. Ook de actrices Kate Beckinsale en Emma Watson en Creed-regisseur Ryan Coogler horen nu bij de club.

Twitter avatar brielarson Brie Larson I got in! Excited to use my vote to nominate talent that reflects the real world we live in - DIVERSITY. https://t.co/PUzUkXe7MM

#OscarsSoWhite

Toen eerder dit jaar de nominaties voor de Oscars bekend werden, leidde dat tot veel ophef. Er waren voor het tweede jaar op rij alleen maar blanke acteurs genomineerd. Verschillende zwarte Amerikanen uit de filmindustrie boycotten de Oscars.

De zwarte komiek Chris Rock presenteerde de Oscars ondanks aandringen van anderen zich bij de boycot aan te sluiten. Tijdens zijn presentatie ging een groot deel over de kritiek op de Oscars.