Oppositie toch akkoord met justitiebegroting

Ondanks eerdere dreigementen gingen D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP akkoord met de aangepaste Justitiebegroting voor dit jaar.

Foto ANP / Bart Maat

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de aangepaste Justitiebegroting voor dit jaar. Ondanks eerdere dreigementen gingen D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP akkoord. SP en PVV stemden wel tegen.

Tot woensdag dreigde de oppositie - die in de Eerste Kamer een meerderheid heeft - het kabinetsvoorstel te blokkeren, omdat het ministerie van Veiligheid en Justitie daarin te weinig extra geld zou krijgen. Zes oppositiepartijen presenteerden een alternatieve begroting waarbij de politie, het OM, het Nederlands Forensisch Instituut en de rechtspraak er 184 miljoen euro bij zouden krijgen. In het kabinetsplan krijgt alleen de politie 49 miljoen euro extra.

De oppositiepartijen gingen donderdag toch akkoord omdat in de begrotingswijziging ook de vorig jaar beloofde extra 250 miljoen euro voor Justitie geregeld wordt. Ook worden er extra investeringen voor de asielopvang in geregeld. Door dit voorstel te blokkeren zou Justitie er helemaal geen geld bij krijgen. “En dat is niet wat wij willen”, zei Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) donderdag in een stemverklaring.

Een dag eerder dreigde Van Toorenburg nog met een tegenstem in de Eerste Kamer. Het kabinet moest de tegenbegroting van de oppositie zien als een “handreiking nog voor de Eerste Kamer aan zet is”.