Operazanger aan het Oekraïense front door sluipschutter getroffen

Oekraïense Mefistofeles De Oekraïener Vassil Slipak sneuvelde donderdag aan het westelijk front. De 42-jarige operazanger zong in Parijs en had als bijnaam Mefistofeles.

Vassil Slipak als strijder voor Oekraïne.
Vassil Slipak als strijder voor Oekraïne.

Hij was een gerespecteerde bas, die het had geschopt tot de prestigieuze Opéra Nationale in Parijs. Afgelopen donderdag sneuvelde Vassil Slipak (42) ergens in de buurt van Debaltseve, aan het front in het oosten van Oekraïne. Volgens zijn Oekraïense commandant werd hij getroffen door een kogel van een sluipschutter, terwijl hij de Oekraïense linie verdedigde met zijn machinegeweer. Veel meer kon zijn commandant niet over hem vertellen. Slipak had nog maar net getekend bij het vrijwilligersbataljon van de extremistische ‘Rechtse Sector’.

Er circuleren op internet twee soorten beelden van Slipak. Foto 1: de gesoigneerde operazanger, die zwoel in de lens kijkt. Foto 2: Slipak de strijder, in camouflagepak, met het kapsel van de Don-Kozakken: een gladgeschoren schedel, met een lang lok over het voorhoofd. Tussen zijn vingers houdt hij een sigaret. Een doodzonde voor professionele zangers.

Vassil Slipak kwam uit West-Oekraïne, uit de buurt van Lviv. In die stad begon hij te zingen in het lokale kerkkoor. Al op 20-jarige leeftijd won hij een belangrijke prijs in Frankrijk en in 1996 – op zijn 22ste – tekende hij een contract bij de Opera La Bastille in Parijs. Het Franse publiek noemde hem Mefistofeles: vanwege zijn rol in de opera van Offenbach, die hij – een mannetjesputter met een chocoladebruine stem – met diabolisch genoegen speelde.

Toen de opstand op het Maidan-Plein begon, werd Slipak politiek actief. Hij voerde actie tegen de verkoop van twee Franse vliegdekschepen aan Rusland, en zamelde geld in voor de oorlog in zijn vaderland.

Enkele weken geleden reisde hij naar Oekraïne om te dienst te nemen bij de Rechtse Sector. Zijn bijnaam ‘Mefistofeles’ kortte hij af to ‘Mif&apos (‘Mythe in het Oekraïens), dat was handiger over de radio. Oekraïense nationalisten schreven donderdag dat hij de roep van het vaderland niet kon negeren. Pro-Russische nationalisten in de Donbas typeerden hem als een geradicaliseerde émigré: een Oekraïense jihadstrijder.

Ondanks de akkoorden van Minsk wordt nog altijd gevochten, en daarbij vallen er elke dag doden: militairen en burgers. Volgens de separatisten hebben de Oekraïners een offensief ingezet bij Debaltseve. Volgens de Rechtse Sector sloeg Vassil Slipak een aanval van de separatisten af.

Een ding is zeker. De Oekraïense Mefistofeles zal niet meer zingen in La Bastille.