Nieuwe topman voor Wehkamp

Coelewij vervangt Gert van de Weerdhof, die eind maart vertrok na een „verschil van inzicht” met de nieuwe eigenaar, het Britse private-equitybedrijf Apax.

Het distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle
Het distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle Paul Raats

Piet Coelewij (56) wordt de nieuwe baas van Wehkamp, als de AFM zijn benoeming goedkeurt. Dat heeft de webwinkel uit Zwolle donderdagochtend bekendgemaakt.

Coelewij vervangt Gert van de Weerdhof, die eind maart vertrok na een „verschil van inzicht” met de nieuwe eigenaar, het Britse private-equitybedrijf Apax. Ook Ed Visser, de financiële topman van Wehkamp, stapte op, maar dat stond volgens het bedrijf los van het vertrek van Van de Weerdhof. Visser vertrok vanwege “persoonlijke omstandigheden”.

Postorder

Wehkamp is een onlinewarenhuis met een consumentenomzet van 546 miljoen euro in boekjaar 2014/2015. Het bedrijf telt 660 werknemers. Van oorsprong is Wehkamp in 1952 opgericht als postorderbedrijf. Sinds 2008 verstuurt het bedrijf geen vuistdikke catalogi meer en is het uitsluitend een onlinewinkel.

Het moederbedrijf van Wehkamp, RFS Holding, werd in de zomer van 2015 overgenomen door Apax. De Britse investeringsmaatschappij betaalde naar verluidt zo’n 450 miljoen euro. Van de Weerdhof en zijn nieuwe eigenaar botsten over de te voeren koers, zo luidde de verklaring bij zijn vertrek, al is niet duidelijk waar het conflict precies over ging.

Directie_Piet Coelewij HR

Amazon

De nieuwe topman van Wehkamp heeft een internationale carrière. Hij startte zijn loopbaan bij Philips en ging daarna bij de Amerikaanse webwinkel Amazon aan de slag. De laatste jaren was Coelewij algemeen directeur van de Europese tak van het Amerikaanse audiomerk Sonos.

De voorzitter van de raad van commissarissen van Wehkamp, Tom Hall van Apax, zegt dat Coelewij “veel kennis en ervaring” meebrengt. Hij is “een zeer gebalanceerde leider die mensen weet te motiveren het beste uit zichzelf te halen”.